26 Μαΐου 2011

Ολλανδικός «όρος» η συναίνεση της ΝΔ για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα

Την συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας με τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος θέτει ως απαραίτητο όρο ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Κέες ντε Γιάγκερ, προκειμένου η χώρα του να συνεχίσει να συμμετέχει στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική έκδοση της εφημερίδας Financial Times, αν δεν εγγυηθεί και η ΝΔ τη στήριξή του πακέτου διάσωσης, τότε δεν θα δοθούν χρήματα από την Ολλανδία.

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, οι δημόσιες επιχειρήσεις που προορίζονται για ιδιωτικοποίηση και η δημόσια περιουσία που θα αξιοποιηθεί πρέπει να φύγουν από τα «χέρια» της Ελλάδας και θα περάσουν στον έλεγχο ενός οργανισμού αντίστοιχου με τον γερμανικό Treuhandanstalt (οργανισμός που προχώρησε σε αποκρατικοποιήσεις ανατολικογερμανικών επιχειρήσεων). Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, μια τέτοια λύση δεν θα αρέσει στην ελληνική Βουλή αλλά «κανείς δεν μπορεί να λαμβάνει πλέον υπόψιν του τέτοιες ευαισθησίες» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είναι σαφές στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης προκαλεί πολιτικό κόστος. Αυτό ισχύει για την Ολλανδία και τη Γερμανία το ίδιο».

Αναφερόμενος στον ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Κέες ντε Γιάγκερ δήλωσε ότι είναι μια επιλογή αν από την έκθεση του ΔΝΤ προκύψει ότι είναι μη διατηρήσιμο χρέος. Όπως τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξη του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών θέτει έναν ακόμη όρο για τη συνέχιση της παροχής βοήθειας της χώρας του προς την Ελλάδα. Αυτός είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ και στο νέο πακέτο διάσωσης.