12 Μαΐου 2011

Βάσω-Βρούτσης προς τροϊκανούς: «Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για νούμερα... ο δρόμος που ακολουθείται είναι σε λάθος κατεύθυνση»

Βάσω προς τροϊκανούς: «Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για νούμερα»http://www.syrostoday.gr/images/articles/original/Vroutsis%20Voulh%202.jpgAυστηρές προειδοποιήσεις προς τους εκπροσώπους της τρόικας ότι «με τους όρους που μας έχουν επιβάλλει μας οδηγούν κατευθείαν στην ύφεση» και ότι «με το μνημόνιο τα έσοδα λιγοστεύουν και μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο», απηύθυνε η κυρία Βάσω Παπανδρέου κατά την συνάντηση που είχε ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μαζί με τους βουλευτές κκ. Αν. Μακρυπίδη (ΠαΣοΚ), Εμ. Κεφαλογιάννη και Ι. Βρούτση (ΝΔ), καθώς και Μ. Βορίδη (ΛΑΟΣ).

Το κλιμάκιο αποτελούσαν ο κ. Π. Τόμσεν και υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας και η συνάντηση, που έγινε κατόπιν αιτήματός τους, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα στον πρώτο όροφο της Βουλής με την συμμετοχή μεταφραστή.

Ωστόσο, η κυρία Παπανδρέου προτίμησε να απευθυνθεί στην αγγλική γλώσσα προς τους τροϊκανούς, επισημαίνοντάς τους, όπως μετέφερε η ίδια στους δημοσιογράφους τα λεγόμενά της, ότι «εκφράσαμε στους εκπροσώπους της τρόϊκας την αγωνία μας για την πορεία του προγράμματος (Μνημόνιο) καθώς βλέπουμε ότι έχει προβλήματα». «Πέρα από τις δικές μας δυσκολίες στην υλοποίησή του υπάρχουν και προβλήματα στο ίδιο το πρόγραμμα», είπε η κυρία Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «με αυτούς τους αυστηρούς όρους που μας επιβάλλουν μας οδηγούν κατευθείαν στην ύφεση». «Τους είπαμε ότι πρέπει να καταλάβουν πως όλες αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ενώ πρόσθεσε προς τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε.: «Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για νούμερα».

«Δεχόμαστε το πρόγραμμα γιατί είμαστε με την πλάτη στον τοίχο», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «με το μνημόνιο τα έσοδα λιγοστεύουν και μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο». Φέρεται να τους είπε μάλιστα ότι «αντιμετωπίζετε τα προβλήματα στενά δημοσιονομικά και είναι σα να τιμωρείτε μια χώρα, όμως με την τιμωρία λύνονται τα προβλήματα;». «Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη; Πέστε μου πώς;», διερωτήθηκε η κυρία Παπανδρέου απευθυνόμενη προς τον κ. Τόμσεν, ενώ, όπως είπε η ίδια μετά την συνάντηση «τους είπαμε ότι πρέπει να εξετάσουμε την μείωση της αποπληρωμής του χρέους, προκειμένου να ρίξουμε τα λεφτά στην ανάπτυξη». Όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας η κυρία Παπανδρέου είπε: «Τους μεταφέραμε την άποψη ότι πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις αλλά όχι του σκοτωμού».

«Πρέπει να τα βρείτε»

Οι εκπρόσωποι της τρόϊκας από την πλευρά τους είπαν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι ο στόχος τους είναι να βοηθήσουν. Μάλιστα ζήτησαν από τα δυο μεγάλα κόμματα, όπως έκανε γνωστό τόσο ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βρούτσης, όσο και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Βορίδης, να «τα βρουν» όσον αφορά την υλοποίηση του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τον τελευταίο «η τρόϊκα μας είπε: ΄΄Εμείς σας δώσαμε 110 δις ευρώ. Εσείς θα κάνετε μεταρρυθμίσεις ή θα συνεχίσει η ίδια κατάσταση;΄΄», ενώ πρόσθεσαν ότι «θα πρέπει ΠαΣοΚ και ΝΔ να καθίσουν κάτω να τα βρουν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα». Ο κ. Βρούτσης είπε ότι έναν χρόνο μετά το Μνημόνιο «βλέπουμε τα αποτελέσματα τα οποία δείχνουν αύξηση της ανεργίας και της ύφεσης, τα έσοδα να καταρρέουν και να μην υλοποιείται το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων», όπως και ότι «το έλλειμμα δεν είναι στο πλαίσιο των στόχων μας». Όπως ανέφερε ο ίδιος στους δημοσιογράφους «εμείς είπαμε ότι το πρόγραμμα που ακολουθείται είναι σε λάθος κατεύθυνση και δεν οδηγεί πουθενά», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να επανεξεταστεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο πλαίσιο των προτάσεων που κατέθεσε η ΝΔ και έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα».

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η παρατήρηση της τρόϊκας με αφορμή επισήμανση την οποία φέρεται να έκανε ο κ. Κεφαλογιάννης σχετικά με τις προτάσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς στο Ζάππειο, μεταξύ των οποίων και η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τροϊκανοί είπαν ότι «αν κάτι τέτοιο δεν συνοδευθεί με μείωση των δημοσίων δαπανών, είναι σα να βάζεις το κάρο μπροστά απ’ το άλογο».