27 Μαΐου 2011

Εκτιμήσεις για τις χτεσινές δηλώσεις Γιούνκερ που ανησύχησαν τις διεθνείς αγορές, σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους

Η χθεσινή δήλωση του Προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι είναι «στον αέρα» η επόμενη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, τρόμαξε τις αγορές, με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ.

Η δήλωση αυτή, παρά τη διευκρίνιση που δόθηκε αργότερα από τον εκπρόσωπο του κ. Γιούνκερ, προκάλεσε την πτώση των τιμών των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την άνοδο των προθεσμιακών τιμών των ομολόγων, τα οποία θεωρούνται ως ασφαλή καταφύγια, όπως των ομολόγων του γερμανικού δημοσίου. «Αυτό είναι πολύ αρνητικό για την Ελλάδα. Θέτει την κρίση σε ένα νέο επίπεδο», δήλωσε ένας επενδυτής στο πρακτορείο Ρόιτερ. Η ισοτιμία του ευρώ, αν και σήμερα το πρωί παρουσίαζε μικρή ενίσχυση έναντι του ευρύτερα εξασθενημένου δολαρίου, υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να εκταμιεύσει τη δική του δόση του Ιουνίου - η οποία ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 12 δις. ευρώ που είναι η συνολική δόση - και αναμένει αυτό να γίνει από την ΕΕ, κάτι που, όπως είπε, δεν είναι δυνατό. Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη δόση του δανείου, εφόσον οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ πεισθούν από τα νέα μέτρα της Ελλάδας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε από την Ουάσιγκτον ότι το Ταμείο δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα, έως ότου έχει διασφαλίσεις από την ΕΕ ότι θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες.

Κάποιοι αναλυτές, σημειώνει το δημοσίευμα του Ρόιτερ, θεωρούν τα σχόλια του κ. Γιούνκερ ως μία κινδυνολογική πολιτική για να πιεσθούν οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας - εν όψει του Συμβουλίου τους που έχει συγκληθεί σήμερα το μεσημέρι υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - να συναινέσουν σε αυστηρά μέτρα λιτότητας, σε αύξηση των φορολογικών εσόδων και ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να επανέλθει στην πορεία του το πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, τα σχόλια αυτά φαίνεται να αντανακλούν και μία διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και μεγάλων χωρών της ΕΕ, υπό τη Γερμανία, για ένα νέο πακέτο βοήθειας, ύψους πολλών δισ. ευρώ, για την Ελλάδα.

Ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρχες δήλωσε ότι το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ελλάδα θα τεθεί στο τέλος της συνολικής εξέτασης της ελληνικής οικονομίας. Η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα θα αξιολογήσει και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η ΕΕ ασκεί μεγάλη πίεση στους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες να ενωθούν σε κοινούς στόχους, όπως οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι πολιτικοί, θέτοντας την κοινή στήριξή τους ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της βοήθειας, αναφέρει το Ρόιτερ.

Το δημοσίευμα αναφέρει και δήλωση του επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Alco Ανδρέα Παναγόπουλου για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. «Είναι μία συνάντηση σε αναζήτηση της συναίνεσης, αν και αυτή είναι πρακτικά σχεδόν αδύνατη. Δεν νομίζω ότι κανένας αναμένει ότι η θέση των κομμάτων θα αλλάξει τώρα», δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.