03 Μαΐου 2011

Εθνική συνεννόηση ή εκλογές ζητά η Ντόρα Μπακογιάννη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZJQul7OwL-SysoWmvnbPvfztMtN-XgAbc0h5_bx9-TiyMXbLpj4OpEHg6CpQlaLXNUUN-uFwart6Razsj9XbuKSdKVu7lKnSUJoIuj5Hb25QvhRhoBAhQ3_1NVjblJcjaxiCTuzlglE5p/s400/mpakogiani78.jpgΕθνική συνεννόηση ή εκλογές ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη τύπου. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσε ότι "είμαστε στο κόκκινο" και η κυβέρνηση έχει χρέος να αναλάβει πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης Αν δεν το πράξει, τόνισε, "οι πολίτες πρέπει να καταργήσουν ένα αμετανόητο πολιτικό σύστημα". Τότε η μόνη διέξοδος θα είναι οι εκλογές, συνέχισε, επισημαίνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση "πάμε σε αργό θάνατο".

"Αν αυτή την ώρα, το πολιτικό σύστημα είναι κατώτερο των περιστάσεων και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πολιτεύονται όπως πριν από την κρίση, τότε ο λαός έχει το λόγο και θα επιβάλει τις απαραίτητες λύσεις και συμμαχίες", ανέφερε, ενώ άσκησε σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ.

Είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό και εκτίμησε πως με τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, η χώρα βαδίζει ολοταχώς στη χρεοκοπία. Έκανε μάλιστα λόγο για καλοθελητές που παρουσιάζουν τη χρεοκοπία ως λύση και υποστήριξε πως μεγάλο μέρος των ΜΜΕ τροφοδοτούν το λαϊκισμό. "Η Δημοκρατική Συμμαχία με υπεύθυνη φωνή λέει φτάνει πια", τόνισε και υπογράμμισε πως η χρεοκοπία θα σημάνει το τέλος για τρεις γενιές και η χώρα θα χάσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή.

Επιπλέον είπε, ότι οι θυσίες των Ελλήνων κινδυνεύουν να πάνε χαμένες, γιατί ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του έμειναν εκεί που ήταν τον περασμένο Μάιο. Η κυβέρνηση παραπαίει και δεν τολμά να συγκρουστεί και να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, συμπλήρωσε. "Η ΝΔ και ο αρχηγός της, αντί να πιέζουν την κυβέρνηση να κινηθεί πιο γρήγορα, επενδύουν με πρωτοφανή οπορτουνισμό στη χρεοκοπία και καταφεύγουν στο λαϊκισμό", πρόσθεσε ενώ μιλώντας για την αριστερά έκανε λόγο για διαλυτικές συμπεριφορές και την κατηγόρησε ότι "διδάσκει και τηρεί την ανομία".

Ενόψει του "Ζαππείου 2", είπε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα χαρεί αν η ΝΔ υιοθετήσει θέσεις της και υπενθύμισε πως το κόμμα της έχει καταθέσει 36 προτάσεις και έχει μελετήσει ποιές είναι οι δίκαιες λύσεις.

Σε ότι αφορά την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είπε ότι το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει αυτή την πολιτική. "Η κυβέρνηση εξαγγέλλει πολιτικές που δεν εφαρμόζει", σημείωσε, ενώ σε άλλη παρεμφερή ερώτηση για τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, είπε ότι "το όλοι μαζί" που λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, είπε ότι θα ξαναψήφιζε το μνημόνιο αν η Ελλάδα δεν είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ενώ επανέλαβε πως όταν μιλά για εθνική συνεννόηση εννοεί κυρίως μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και πως σε αυτή τη φάση, την πρωτοβουλία πρέπει να την πάρει ο πρωθυπουργός.

Για τη ΝΔ που λέει ότι δικαιώνεται η αντιμνημονιακή της θέση, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δικαιωθεί όταν θα προτείνει πώς θα πληρώνονταν μισθοί και συντάξεις τον περασμένο Μάιο, ενώ ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση, την κατηγόρησε ότι δεν διαπραγματεύτηκε όρους τους μνημονίου και δεν εφάρμοσε πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτων.

Σχετικά με την απογραφή και τη συζήτηση που άνοιξε στη ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι το 2004 η ίδια ήταν δήμαρχος Αθηναίων, υπενθύμισε ότι η απογραφή ήταν προεκλογική δέσμευση της τότε κυβέρνησης και τόνισε πως την ίδια γενικώς επί της αρχής η απογραφή δεν την τρομάζει. "Η ΝΔ σήμερα είναι σαφές ότι αντί να ασχολείται με προτάσεις, προσπαθεί να καθαρίσει λογαριασμούς του παρελθόντος. Δεν με αφορά το θέμα", συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση, αν θα δεχόταν στο κόμμα της τον Κώστα Καραμανλή, είπε ότι τα θέματα της ΝΔ δεν την αφορούν, αν και διατηρεί στενούς συναισθηματικούς δεσμούς με νεοδημοκράτες και νεοδημοκράτισες. "Τα προβλήματα της ΝΔ ας τα λύσει η ΝΔ και απ'ότι βλέπω το κάνει με μεγάλη επιτυχία αυτόν τον καιρό", τόνισε.

Ξεκινώντας την εισήγησή της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για το θάνατο του Θανάση Βέγγου.