03 Μαΐου 2011

Κερδοσκόποι συντηρούν τις φήμες περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάντσιο

http://www.greekshares.com/uploads/image/speculator_cartoon.gifΤην εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να μειωθούν οι φήμες περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς ορισμένες πλευρές αποκομούν κέρδη από ένα τέτοιο σενάριο, παρά τα πολύ θαρραλέα μέτρα που έχουν ληφθεί, εξέφρασε στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιτόρ Κονστάντσιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με μέλη της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Β. Κονστάντσιο είπε ότι ο βαθμός έκθεσης της ΕΚΤ, ως αποτέλεσμα της αγοράς κρατικών ομολόγων, έχει αμβλυνθεί από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με τις εκπτώσεις που έγιναν κατά την αγορά ομολόγων.

Σημείωσε ωστόσο, ότι προϋπόθεση για την πλήρη αποζημίωση της ΕΚΤ είναι η επιτυχής εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης προς τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης.

Σε ότι αφορά στο βαθμό έκθεσης των τραπεζών στο δημόσιο χρέος ορισμένων χωρών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι τα επικείμενα τεστ αντοχής των τραπεζών θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες στους αναλυτές ώστε να υπάρξει η κατάλληλη αξιολόγηση.

Αυτή η ανταλλαγή απόψεων στη Ευρωβουλή έγινε με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης έκθεσης της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στα συμπεράσματα της έκθεσης επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα υψηλά σπρέντ δανεισμού για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία δεν θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα, όταν μειωθούν οι πιέσεις στις αγορές, κάτι που εκ των πραγμάτων θα πάρει χρόνο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόσφατη αύξηση των σπρεντ αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο που χαρακτηρίζει ορισμένα κρατικά ομόλογα αλλά και τις δυσανάλογες αντιδράσεις των αγορών, εξέλιξη η οποία είναι προβληματική για την ενοποίηση της αγοράς κρατικών ομολόγων, όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση.