01 Μαΐου 2011

Λιβύη: Αναχωρεί το προσωπικό του ΟΗΕ από την Τρίπολη λόγω των ταραχών-Καταδικάζουν τις επιθέσεις Αγγλία-Ιταλία

Το διεθνές προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη ετοιμάζεται να αναχωρήσει από την Τρίπολη λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη λιβυκή πρωτεύουσα, ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο του Οργανισμού σήμερα.

"Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζεται για αναχώρηση" ανέφερε η Στέφανι Μπάνκερ, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

"Επικρατεί μεγάλη αναταραχή στην Τρίπολη και γιαυτό αποφασίστηκε η αναχώρηση" κατέληξε η κ.Μπάνκερ.

Βρετανία: Λονδίνο και Ρώμη καταδικάζουν τις επιθέσεις εναντίον πρεσβειών στη Λιβύη· η Βρετανία απέλασε το Λίβυο πρεσβευτή.

Το Λονδίνο αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή της Λιβύης στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν η βρετανική πρεσβεία και άλλες διπλωματικές αποστολές ξένων χωρών και οργανισμών στην Τρίπολη.

"Η Σύμβαση της Βιέννης απαιτεί από το καθεστώς του Καντάφι να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές στην Τρίπολη. Παραλείποντας το, παραβίασε και πάλι τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες του", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.

"Κατά συνέπεια, αποφάσισα να απελάσω τον πρεσβευτή της Λιβύης" ο οποίος έχει στη διάθεσή του "είκοσι τέσσερις ώρες για να φύγει από τη χώρα", συνεχίζει η ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι "οι επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών δεν θα αποδυναμώσουν την απόφασή μας να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό στη Λιβύη".

Από τη Ρώμη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κατήγγειλε επίσης τους "βανδαλισμούς" που σημειώθηκαν σε πολλές ξένες πρεσβείες, μεταξύ των οποίων και η ιταλική, στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πρεσβεία αλλά και η κατοικία του Ιταλού πρεσβευτή λεηλατήθηκαν. Η πρεσβεία έχει κλείσει από τα μέσα Μαρτίου και οι διπλωματικοί υπάλληλοι έχουν επιστρέψει στην Ιταλία.

Το υπουργείο κατήγγειλε "το καθεστώς του Καντάφι" που δεν φρόντισε για την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών. Η Ρώμη επέδωσε επίσημη νότα διαμαρτυρίας μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας στην Τρίπολη, η οποία έχει αναλάβει προσωρινά να εκπροσωπεί τα ιταλικά συμφέροντα στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η Ιταλία διατηρούσε μέχρι πρόσφατα στενές σχέσεις με το λιβυκό καθεστώς. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη φιλίας τον Σεπτέμβριο του 2008 αλλά το Σάββατο ο Μουάμαρ Καντάφι απείλησε ευθέως να "μεταφέρει τη μάχη" σε ιταλικό έδαφος.