15 Μαΐου 2011

Κύπρος- Προβάδισμα στο ΔΗΣΥ με διατήρηση πλειοψηφίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ δίδουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα στο Δημοκρατικό Συναγερμό δίδουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται πριν από τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Το ισχυρότερο προβάδισμα, με δύο εκατοστιαίες μονάδες έναντι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΕΛ, δίδει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσκόπηση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Ειδικότερα, το ΔΗΣΥ παρουσιάζεται να προηγείται με 30% έναντι 28%, και αυτή η διαφορά καταγράφηκε και στις τρεις δημοσκοπήσεις που διενήργησε το κρατικό κανάλι.

Μικρότερη διαφορά καταγράφει δημοσκόπηση της Κυπριακής "Καθημερινής της Κυριακής", που φέρει το ΔΗΣΥ να προηγείται με 27,6% έναντι 27% του ΑΚΕΛ.

Εάν επαληθευθεί η δημοσκόπηση του ΡΙΚ, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναμένεται να εξασφαλίσει 21 έδρες, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά τρεις έδρες, ενώ 20 έδρες, μία έδρα περισσότερη από την προηγούμενη Βουλή, θα εξασφαλίσει το ΑΚΕΛ.

Το συγκυβερνών κόμμα ΔΗΚΟ, με 12,5% αναμένεται να πάρει εννιά έδρες, όσες και στην προηγούμενη Βουλή, ενώ η ΕΔΕΚ με 6% αναμένεται να χάσει μια έδρα.

Σημαντική πτώση παρουσιάζουν τα ποσοστά του Ευρωπαϊκού Κόμματος, το οποίο στην πρόθεση ψήφου φαίνεται να αποσπά μόλις 2,5% και μία έδρα (χάνει δύο έδρες). Ποσοστό 2,5% εξασφαλίζει και το Κίνημα Οικολόγων, που αναμένεται να διατηρήσει τη μια έδρα του στη Βουλή.

Ένα σημαντικό ποσοστό 18% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μάλλον δεν θα ψηφίσουν.

Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της "Καθημερινής της Κυριακής", ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αναμένεται να ισοψηφήσουν σε έδρες.

Πάντως, με βάση και τις δύο δημοσκοπήσεις τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θα διατηρήσουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξασφαλίζοντας την προεδρία της, την οποία αναμένεται να ξαναπάρει ο σημερινός πρόεδρός της Μάριος Καρογιάν, πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Οι σημερινές δημοσκοπήσεις είναι οι τελευταίες που με βάση τον εκλογικό νόμο μπορούν να δημοσιευθούν πριν από την Κυριακή των εκλογών.