12 Μαΐου 2011

Αντιδράσεις με συνθήματα και όχι επί της ουσίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις προτάσεις Σαμαρά για την οικονομία

Επικριτικά ήταν τα σχόλια όλων των υπόλοιπων αντιπολιτευομένων κομμάτων στις θέσεις που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για την οικονομική πολιτική. Λογικό μιας και ΛΑΟΣ και ΔΗΜΣΥ είναι υπερ του μνημονίου, ΣΥΝ είναι λίγο απ' όλα, ΚΚΕ δεν είναι τίποτα απ΄όλα και Οικολόγοι είναι με τις πέρδικες.

Αναλυτικότερα, κατά το ΚΚΕ, η ΝΔ "πλειοδοτεί έναντι της κυβέρνησης σε νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο, που έχει ήδη συσσωρεύσει τεράστια κέρδη και ευθύνεται για την κρίση και το χρέος". Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ορισμένες προτάσεις της ΝΔ "είναι κοροϊδία", άλλες είναι "μη σοβαρές" και πάντως δείχνουν "το πλήρες αδιέξοδο των αστικών κομμάτων να διαχειριστούν την καπιταλιστική κρίση".

Ο ΛΑΟΣ χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά "κακό αντιγραφέα", υποστηρίζοντας ότι "με καθυστέρηση διετίας, κατανόησε τις προτάσεις που είχαν διατυπωθεί από τον ΛΑΟΣ για την έξοδο από την κρίση" αναφέροντας ενδεικτικά: την κατάργηση του πόθεν έσχες στην κατοικία, τη μη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, την επαναφορά των χαμηλών συντάξεων στο προ μνημονίου επίπεδα, τη διατήρηση της οικονομικής ενίσχυσης των πολυτέκνων, τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος, τη μείωση του ΦΠΑ, την εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τους πολίτες, την αξιοποίηση (και όχι την εκποίηση) της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, τον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο κ.α.

Για "σκληρά ταξικό και νεοφιλελεύθερο προγραμματικό λόγο" επέκρινε τη ΝΔ ο ΣΥΝ, υποστηρίζοντας ότι οι θέσεις που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς έδειξε τη "συμπληρωματικότητα των πολιτικών της κυβέρνησης και της ΝΔ". Τα δύο κόμματα, υποστήριξε ο Π. Σκουρλέτης, μαζί έκτισαν το φαύλο δικομματικό πελατειακό σύστημα, από κοινού προώθησαν τις αποκρατικοποιήσεις και υπονόμευσαν το κοινωνικό κράτος, εξυπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο.

Την ιδιότητα του "θαυματοποιού" απέδωσε στον κ. Σαμαρά σε σχόλιό της η Δημοκρατική Αριστερά, σημειώνοντας πως η ΝΔ διαγκωνίζεται το ΠΑΣΟΚ σε ασκήσεις επί χάρτου, σε μιαν άμιλλα για τη υιοθέτηση μέτρων "υπέρ των επιχειρήσεων και των κατεχόντων, με μειώσεις φορολογικών συντελεστών και εισφορών".

Η Δημοκρατική Συμμαχία σε δήλωση του Γ. Οικονόμου, υποστήριξε πως ο κ. Σαμαράς υιοθέτησε το μήνυμα του κ. Παπανδρέου πως "λεφτά υπάρχουν", την ώρα που "η οικονομία είναι στο χείλος της χρεοκοπίας, οι επιχειρήσεις είναι στον πάτο του βαρελιού και η ΕΕ τον καλεί ευθέως να εγκαταλείψει τους αντιμνημονιακούς λεονταρισμούς", χωρίς να εξηγήσει "πώς θα μειωθούν τα ελλείμματα".

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι, τέλος, με δήλωση του Γ. Παρασκευόπουλου σχολίασαν πως "η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επισήμως ψήφο εμπιστοσύνης από καταπατητές, αυθαίρετους οικιστές και μαύρο χρήμα", προτείνοντας ως λύση "την επιστροφή στις πολιτικές Σουφλιά και Αλογοσκούφη".