23 Μαΐου 2011

Ισπανία: Μεγάλη άνοδος των Βάσκων αυτονομιστών στις περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας

Ένας από τους νικητές των περιφερειακών εκλογών της Ισπανίας ήταν ο νεοπαγής βασκικός συνασπισμός Bildu, το κόμμα που έχει αποκηρύξει τη βία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Χώρα των Βάσκων μπορεί να στρέφεται στην πολιτική ως διέξοδο από τη βία των τελευταίων δεκαετιών.

Μέχρι και χθες οι Βάσκοι αυτονομιστές έδειχναν περιθωριοποιημένοι, όμως η αιφνιδιαστική νίκη της αυτονομιστικής συμμαχίας στις εκλογές της Κυριακής αποκάλυψε ότι αποτελούν μια ανερχόμενη δύναμη. Οι αυτονομιστές εξέλεξαν 953 συμβούλους και το Bildu απέσπασε ποσοστό 25%, κερδίζοντας τα δύο μεγάλα κόμματα, το Σοσιαλιστικό και το Λαϊκό και χάνοντας την πρώτη θέση μόνο από το μετριοπαθές κεντροδεξιό Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) που πήρε ποσοστό 30%.

Η ριζοσπαστική βασκική εφημερίδα Γκάρα χαιρέτισε τη "νέα πολιτική εποχή", αφού είναι η πρώτη φορά που οι αυτονομιστές κερδίζουν τόσο μεγάλο ποσοστό -- κατά μέσο όρο σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις συγκέντρωναν 12%.

Πολιτικοί που συνδέονταν με την αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ είχαν προσπαθήσει κατ' επανάληψη στο παρελθόν να σχηματίσουν ένα αναγνωρισμένο πολιτικό κόμμα, αλλά συναντούσαν την αντίδραση της Μαδρίτης. Φέτος ιδρύθηκαν δύο νέα ριζοσπαστικά αυτονομιστικά κόμματα: τα Sortu και Bildu, τα οποία τόλμησαν να επικρίνουν τη βία της ΕΤΑ. Και στα δύο όμως το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε να συμμετάσχουν στις εκλογές. Το Bildu άσκησε έφεση στην απόφαση και δικαιώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο λίγο προτού ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία.

Το Bildu είναι συνασπισμός αποτελούμενος από δύο παλαιότερα αυτονομιστικά κόμματα, τα Eusko Alkartasuna και Alternatiba και από ανεξάρτητους πολιτικούς που πρόσκεινταν στο Batasuna, το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου από το 2003.

Το PNV ασκούσε επί πολλές δεκαετίες την εξουσία στη Χώρα των Βάσκων, μέχρι που ηττήθηκε από τους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Θαπατέρο στις περιφερειακές εκλογές του 2009. Πλέον τα PNV και Bildu συνιστούν "μια σαφή αυτονομιστική πλειοψηφία" στα δημοτικά συμβούλια, έγραψε η εφημερίδα Ελ Μούντο χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "ιδιαίτερα ανησυχητική" για την Ισπανία.