04 Μαΐου 2011

Μαγκριώτης: Σε δυο χρόνια τα ηλεκτρονικά διόδια στην ΕΓΝΑΤΙΑ

http://www.star-fm.gr/wp-content/uploads/2011/03/komboi_dit_makedonia01_l.jpgΑπάντηση υφυπουργού Υποδομών Ι. Μαγκριώτη για τα διόδια στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ σε ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Ι. Βλατή, Α. Αθανασιάδη, Π. Κουκουλόπουλου

Εντός διετίας εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ. Έγγραφο του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ιωάννη Μαγκριώτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρει ότι "για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος της δίκαιης χρέωσης των χρηστών του αυτοκινητόδρομου, το Υπουργείο σε συνεργασία με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ, προγραμματίζουν την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων για το σύνολο της αρτηρίας, ώστε κάθε πολίτης να επιβαρύνεται για το τμήμα ή την απόσταση που διανύει με τρόπο δίκαιο και αναλογικό".

Ο κ. Μαγκριώτης κάνει επίσης γνωστό ότι "η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία δημοπράτησης ενός τέτοιου συστήματος το οποίο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία εντός διετίας και μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία του συστήματος πλήρους ηλεκτρονικής συλλογής διοδίων θα λειτουργούν οι Προσωρινοί Σταθμοί".

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση σχετικής ερώτησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Βλατή, Αλέκο Αθανασιάδη και Πάρη Κουκουλόπουλο, οι οποίοι είχαν επισημάνει ότι "αν και η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού έχει διευκολύνει τις μετακινήσεις τους και έχει μειώσει αισθητά τις αποστάσεις, οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά πλέον πρόβλημα σχετικά με το ύψος των διοδίων". Οι βουλευτές έχουν ζητήσει το αντίτιμο να καθορίζεται σε συνάρτηση με τη χιλιομετρική απόσταση που διανύει κάθε όχημα όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και να δοθεί δυνατότητα εφάπαξ καταβολής, με βάση το ημερήσιο διόδιο ώστε να μην καταβάλλεται αντίτιμο κατά την επιστροφή του οχήματος.