02 Μαΐου 2011

Απάντηση Γ. Ντόλιου, σε ερώτηση του Κ. Μουσουρούλη, για την επικείμενη γενική απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών

http://www.star.gr/uploads/images_resize/2011/01/78259_1316.jpgΟι προετοιμασίες για την Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών στο σύνολο της χώρας, εξελίσσονται κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και συνεπώς δεν υφίστανται λόγοι που να οδηγούν σε αναβολή ή ακύρωση της. Τη διαβεβαίωση ότι δεν οδηγείται σε αναβολή η απογραφή του Πληθυσμού - Κατοικιών, δίνει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Ντόλιος, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μουσουρούλη.

Ο κ. Ντόλιος ενημερώνει τον βουλευτή ότι η απογραφή κτιρίων ολοκληρώθηκε στις 31.3.2011 και η απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών θα διενεργηθεί το διάστημα από 10 έως και 24 Μαϊου 2011. Ο υφυπουργός ενημερώνει, επίσης, τον κ. Μουσουρούλη ότι αυτό το διάστημα η Ελληνική Στατιστική Αρχή βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής των απογραφέων (σσ. θα απαιτηθούν περίπου 50.000 άτομα) που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας το κύριο μέρος του όλου εγχειρήματος, αυτό της απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών, υπό τη συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση έμπειρων υπαλλήλων της, καθώς και 12.000 τομεαρχών.

Ο κ. Ντόλιος διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία επιλογής των απογραφέων γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και με αντικειμενικά κριτήρια που συμπεριλαμβάνουν και την εμπειρία στο στατιστικό έργο γενικότερα και ενημερώνει επιπλέον ότι έχει προχωρήσει και η πρόσληψη 200 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των αναγκών της απογραφής στην Αττική και στις υπηρεσίες στατιστικής των νομών.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Μουσουρούλης, είχε καλέσει την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό για την επιτυχή έκβαση της απογραφής επισημαίνοντας ότι η γενική απογραφή πληθυσμού, νοικοκυριών και κτιρίων, όχι μόνον αποτελεί ευρωπαϊκή και διεθνή υποχρέωση της χώρας, αλλά και επιβάλλεται για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων ανάμεσα στις οποίες είναι και η στατιστική κατάταξη των περιφερειών της χώρας ως προς την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.