27 Μαΐου 2011

Οι προτάσεις Παπανδρέου στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών"Το κλίμα δεν είναι ψυχροπολεμικό - από εμάς δεν έχει τελειώσει το θέμα της συνεννόησης", ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και σημείωναν ότι εκτιμούν πως το όλο κλίμα κι η συνολική αντιμετώπιση της όλης κατάστασης από τους πολιτικούς αρχηγούς, άφηνε κάποιες "χαραμάδες" συζήτησης, χωρίς, όμως, να σημειώνεται συνολική μετατόπιση των αρχηγών από τις θέσεις τους.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε, διότι η κυβέρνηση επιθυμεί, με κάθε τρόπο, συνεννόηση, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, όχι γιατί ακούγονται "αστεία", όπως χαρακτηρίστηκαν, επιχειρήματα "περί εξόδου της χώρας από το ευρώ", αλλά διότι δεν υπάρχουν περιθώρια "πισωγυρίσματος".

Ο πρωθυπουργός, συνέχιζαν οι ίδιοι κύκλοι, έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και συγκεκριμένα ερωτήματα στους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικότερα:

- Πρέπει να προχωρήσουμε με την συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους εταίρους μας;

- Πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα;

- Πρέπει να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς;

- Πρέπει να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις;

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά στο σκέλος των προτάσεων, στη διάρκεια της σύσκεψης, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων, ακόμα και με την τοποθέτηση προσώπων κοινής αποδοχής σε θέσεις, όπως το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης με την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό ζήτημα, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός είπε πως και αυτό συζητείται, αλλά λαμβανομένου υπόψη του ελλείμματος, οπότε πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για τη μείωσή του.

Αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός για ενδεχόμενη συνάντηση των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων, αυτή, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, δεν έτυχε απάντησης.

Η κυβέρνηση θα κάνει την δουλειά της - υπογράμμιζαν οι κυβερνητικοί κύκλοι - και πρόσθεταν ότι παραμένουμε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε, αλλά έχουμε να κλείσουμε μια διαπραγμάτευση και θα το πράξουμε.

Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου η χώρα να λάβει την 5η δόση του δανείου, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν θα τεθεί ζήτημα και προσθέτοντας ότι το θέμα της συναίνεσης θα συνυπολογιστεί στην αξιολόγηση της τρόικας και ότι, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιθυμεί την ισχυροποίηση της θέσης της χώρας.

Τέλος, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών, ενώ σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, τόνιζαν ότι η κυβέρνηση είναι αρνητική σε μία τέτοια εξέλιξη, σημειώνοντας, επίσης, ότι ενδέχεται να συναινέσει στη συμμετοχή προσώπων κοινής αποδοχής - όπως προαναφέρθηκε - αλλά όχι ως υπουργών.