20 Μαΐου 2011

Άδεια από τον υπουργό Άμυνας αναμένεται για να καταθέσει στην Προανακριτική για τα υποβρύχια ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTfpwu5YbzAWkPeIh31u7ONB_6UTBEtgDJKyFEofrXdLnxpY6Vp&t=1Με καθυστέρηση λίγης ώρας αναμένεται να ξεκινήσει η κατάθεση, στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, του πρώην γενικού διευθυντή της διεύθυνσης Εξοπλισμών, την περίοδο 1997-2000, Γιάννη Σμπώκου, μετά την νομική κάλυψη την οποία ζήτησε να έχει από τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ήδη ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Μάρκος Μπόλαρης έχει πάρει τηλεφωνικά «το πράσινο φως», από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αναμένει από στιγμή σε στιγμή και την έγγραφη συγκατάθεση του.

Ο κ. Σμπώκος, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, επικαλείται άρθρο του κώδικα ποινικής δικονομίας αλλά και του κανονισμού της Βουλής που δεν του επιτρέπουν να αποκαλύψει στρατιωτικό μυστικό, η διπλωματικό ή μυστικό ή μυστικό που αφορά την ασφάλεια του κράτους εκτός αν δώσει ο αρμόδιος υπουργός την άδεια.

Ο κ. Μπόλαρης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Βενιζέλο ενώ ταυτόχρονα του ίο απέστειλε και έγγραφο σημείωμα με το οποίο η Προανακριτική Επιτροπή ζητεί να δοθεί στον κ. Σμπώκο άδεια ώστε να καταθέσει.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο είχε συμβεί και το 2004 στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνούσε την υπόθεση των ΤΟR, όταν και πάλι ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών είχε πάρει άδεια από τον τότε υπουργό Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο προκειμένου να καταθέσει.

Εν τω μεταξύ, νέο υπόμνημα, με το οποίο δηλώνει Βρετανός υπήκοος, απέστειλε προς τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής Μάρκο Μπόλαρη ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός.

Μετά τη δεύτερη κλήτευση του από την Επιτροπή για να καταθέσει ο κ. Ματαντός, δια του συνηγόρου του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, απάντησε με νέο υπόμνημα, δηλώνοντας ότι είναι Βρετανός υπήκοος και μόνιμος κάτοικος Λονδίνου. Ταυτόχρονα τονίζει ότι έχει καταθέσει στις γερμανικές εισαγγελικές αρχές τρεις φορές τον Οκτώβριο του 2010.

Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις του κ Ματαντού μεταφράζονται στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και η Επιτροπή αναμένεται να τις έχει αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ματαντός φέρεται να έχει περάσει μέσα από τις εταιρίες του μεγάλο μέρος από τις πληρωμές που κατέληξαν στην Ελλάδα, ενώ έχει καταθέσει ως ύποπτος τελέσεως αξιόποινων πράξεων, σχετικά με την υπόθεση της επίδικης σύμβασης στην εισαγγελία Μονάχου, και είχε κατονομάσει άλλον έλληνα επιχειρηματία ως εμπλεκόμενο στο μοίρασμα της μίζας.