15 Μαΐου 2011

Σόιμπλε: Η σύλληψη Ντ.Στ.Καν δεν επηρεάζει τις προσπάθειες διάσωσης. Σε περίπτωση πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα να συμπεριληφθούν και ιδιώτες επενδυτές

Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η σύλληψη του Ντομινίκ Στρος-Καν δεν επιβαρύνει τις προσπάθειες διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Η λειτουργία του ΔΝΤ είναι απολύτως δεδομένη και στις αυριανές διαβουλεύσεις των υπ. Οικονομικών του Eurogroup θα πάρει μέρος εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως είπε ο κ. Σόιμπλε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις στα κανάλια ARD και ZDF.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών δεν απέκλεισε πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά παρέπεμψε στην έκθεση που καταρτίζει κάθε τρίμηνο η τρόικα και από την οποία θα κριθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων. "Πρόκειται για φήμες, αλλά εάν επιβεβαιωθούν από τους αριθμούς που θα έχουμε τον Ιούνιο, τότε πρέπει να συζητήσουμε, τι πρέπει να κάνουμε", είπε ο κ. Σόιμπλε. Σε περίπτωση όμως που αποφασιστεί πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα, είπε ο κ. Σόιμπλε, "ένα κομβικό σημείο θα πρέπει να είναι ότι την ώρα που η κοινότητα των χωρών της Ευρωζώνης βοηθάει την Ελλάδα να κερδίσει χρόνο, ο ιδιωτικός τομέας αποσύρεται όλο και περισσότερο". Αυτό κατά τον κ. Σόιμπλε οδηγεί σε μετακύληση του βάρους από τους ιδιώτες στους φορολογούμενους. "Για αυτό και χρειαζόμαστε εδώ μία σαφή ρύθμιση, εάν υπάρξει επιμήκυνση τότε επιμήκυνση για όλους", είπε ο κ. Σόιμπλε.