25 Μαΐου 2011

Ελβετία: Η κυβέρνηση συνέστησε στο Κοινοβούλιο να μην αντικαταστήσει τις πυρηνικές μονάδες της χώρας στο τέλος της διάρκειας της εκμετάλλευσης τους

Η ελβετική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα στο Κοινοβούλιο να μην αντικαταστήσει τις πυρηνικές μονάδες της χώρας στο τέλος της διάρκειας της εκμετάλλευσης τους, οι οποίοι ως εκ τούτου θα σταματήσουν προοδευτικά την λειτουργία τους έως το 2034.

"Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) θέλει να συνεχίσει να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφαλείας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελβετίας, αλλά χωρίς πυρηνικά, μεσοπρόθεσμα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Αυτή η απόφαση ελήφθη από επτά ομοσπονδιακούς συμβούλους που πραγματοποίησαν σύνοδο σήμερα το πρωί στη Βέρνη.

"Οι πυρηνικές μονάδες που υπάρχουν σήμερα θα πρέπει να παροπλιστούν στο τέλος της επιχειρησιακής ζωής τους και δεν θα αντικατασταθούν", πρόσθεσε η ελβετική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι "η σταδιακή εγκατάλειψη είναι δυνατή από τεχνική άποψη αλλά και εφικτή από οικονομική άποψη".

Η Συνομοσπονδία, η οποία υπολογίζει σε μια λειτουργική ζωή 50 ετών, έχει πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες, που βρίσκονται όλες στην ανατολική Ελβετία.

Σύμφωνα με τις συστάσεις που έγιναν σήμερα από την κυβέρνηση, συνάγεται ότι η μονάδα του "Beznau Ι θα πρέπει να αποσυνδεθεί από το δίκτυο το 2019, η Beznau ΙΙ και η M?hleberg το 2022, η G?sgen το 2029 και η Leibstadt το 2034".

Η επιλογή του ομοσπονδιακού συμβουλίου πρέπει να χρησιμεύσει ως σύσταση προς το Κοινοβούλιο που ακολουθεί γενικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Οι βουλευτές θα πρέπει να νομοθετήσουν από τις 8 Ιουνίου για το θέμα. Μια τελική απόφαση των βουλευτών αναμένεται στα μέσα Ιουνίου.