27 Μαΐου 2011

Βόρεια Γερμανία: Πανικός από θανατηφόρο βακτηρίδιο που εντοπίσθηκε σε ισπανικά αγγούρια

Πάνω από 270 άνθρωποι έχουν προσβληθεί στη Γερμανία από ένα επικίνδυνο βακτηρίδιο, το οποίο έχει εντοπισθεί σε αγγουράκια προερχόμενα από την Ισπανία, ενώ δύο άνθρωποι κατέληξαν. Στο σύνολο της γερμανικής επικράτειας έχουν καταγραφεί συνολικά 276 κρούσματα ΟΑΣ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ρόμπερτ-Κοχ, που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών.

Χθες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 214, την ώρα που κατά μέσον όρο σε ετήσια βάση καταγράφονται 50 με 60 τέτοιες περιπτώσεις.

Το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli (Eceh) ενδέχεται να προκαλέσει από απλές έως αιμορραγικές διάρροιες, ή ακόμη να προκαλέσει σημαντικές --έως και θανάσιμες-- νεφρικές βλάβες, που αποκαλούνται Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ).

Καθώς οι αναλύσεις έχουν συμπεράνει πως η μόλυνση προέρχεται από αγγουράκια που προέρχονται από τον ισπανικό νότο, «οι αρχές της Ανδαλουσίας έχουν αρχίσει έρευνες για να διαπιστωθεί από πού προέρχεται η μόλυνση και σε ποια δεδομένη στιγμή προκλήθηκε», τόνισε εκπρόσωπος της Ισπανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Τροφίμων (AESA). Ωστόσο ακόμα δεν είναι σίγουρο αν τα αγγούρια μολύνθηκαν στην Ισπανία ή τη Γερμανία.

Οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας Coop και Dansk Supermarked αποφάσισαν να αφαιρέσουν από τα ράφια τους τα αγγούρια Ισπανίας, ενώ η ένωση ξενοδόχων και υπηρεσιών εστίασης (Horesta) της Δανίας συνέστησε στα μέλη της να αξιολογήσουν την ανάγκη να αποσύρουν από τις αποθήκες τους τομάτες, αγγούρια και σαλατικά που προέρχονται από τη Γερμανία και την Ισπανία.

Τι λέει ο ΕΦΕΤ;

Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο με ραβδοειδές σχήμα, το οποίο αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου των θερμόαιμων ζώων και του άνθρωπου. Το βακτήριο αυτό, το οποίο για τα ζώα είναι αβλαβές, στον άνθρωπο, κάποια στελέχη του, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως η διάρροια και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμολυτική νόσο σε συνδυασμό με νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά σε μικρά παιδιά, ανοσοκατασταλμένα άτομα και ηλικιωμένους.

Πρόσφατα, οι Γερμανικές Αρχές απέδωσαν τις πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις, που σημειώθηκαν στην χώρα τους, στην παρουσία συγκεκριμένου ορότυπου του βακτηρίου E. coli σε αγγούρια προέλευσης Ισπανίας.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα.