24 Μαΐου 2011

Πορτογαλία: Δημοσκόπηση δείχνει πως η αντιπολίτευση του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πήρε σημαντικό προβάδισμα

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες της Πορτογαλίας (PSD) έχουν αποκτήσει το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα προβάδισμα και είναι φαβορί για να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 5ης Ιουνίου, έδειξε σήμερα δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύεται από την εφημερίδα Publico, ανεβάζει την υποστήριξη προς τους Σοσιαλδημοκράτες στο 39,6%, από 35,7% που ήταν λίγες ημέρες νωρίτερα. Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές έπεσαν στο 33,2% από το 34,1%.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι σημαντικά επειδή είναι τα πρώτα που δίνουν στους Σοσιαλδημοκράτες προβάδισμα μεγαλύτερο από το περιθώριο σφάλματος. Δείχνουν επίσης πως ο αρχηγός του PSD Πέντρο Πάσος Κοέλιο κέρδισε την τηλεμαχία που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον υπηρεσιακό σοσιαλιστή πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες.

Μια ισχυρή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές, που θα τους δώσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα ήταν ευπρόσδεκτη από τους επενδυτές, καθώς η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας τα οποία περιλαμβάνονται στο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ σχέδιο στήριξης της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται ότι θα σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό με το δεξιό κόμμα CDS, που πήρε στη δημοσκόπηση 12,1%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 18 ως τις 22 Μαΐου από το ινστιτούτο Intercampus σε δείγμα 1.021 προσώπων και έχει περιθώριο σφάλματος 3,06%.