15 Μαΐου 2011

Υπόγειες συμφωνίες

Γιώργος Δελαστίκ

Πλήγμα, και μάλιστα σοβαρότατο, υπέστη η αξιοπιστία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από την προβολή στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, η οποία συγκεντρώνει εκατομμύρια τηλεθεατές, ενός τμήματος ντοκιμαντέρ για τον Ντομινίκ Στρος - Καν. Εκεί ο διευθυντής του ΔΝΤ δηλώνει για το θέμα του Μνημονίου: «Δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στον λαό»! Και προσθέτει:

«Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο. Με είχε πάρει τηλέφωνο Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2009 λέγοντάς μου ότι χρειάζονται βοήθεια». «Επί μήνες», λοιπόν, η κυβέρνηση Παπανδρέου δούλευε «υπόγεια» με το ΔΝΤ για την κατάρτιση του μνημονίου, λέει ο Στρος - Καν.

Ο πρωθυπουργός έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό εκείνη την εποχή, αν δεχθούμε ότι ο διευθυντής του ΔΝΤ λέει την αλήθεια στο ντοκιμαντέρ. Εντελώς άλλα πράγματα έλεγε π.χ. ο Γιώργος Παπανδρέου στις 11 Δεκεμβρίου 2009, σε συνέντευξη που είχε δώσει στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Βεβαίως, τα σενάρια για την προσφυγή μας στο ΔΝΤ δεν υπάρχουν», διαβεβαίωνε κατηγορηματικά.

Καταπέλτης ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη εκείνη εναντίον όσων πρότειναν περικοπή μισθών και συντάξεων: «Ναι, σκληρά μέτρα απέναντι στη διαφθορά, όχι σκληρά μέτρα απέναντι στον κοσμάκη και στον συνταξιούχο και στον μισθωτό... Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια, τα τελευταία 5-6 χρόνια, ο μισθωτός έφταιγε που φτάσαμε σε έλλειμμα 13%;. Το να κόψεις σήμερα τον μισθό ή τη σύνταξη δεν δημιουργεί βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία. Δεν απαντά στο πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το τονίζω αυτό. Να φύγουμε απ' αυτή την ιδεοληψία!» υπογράμμιζε.

Οι δηλώσεις Στρος - Καν αποδεικνύουν ότι είχε δίκιο ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος ακριβώς τέτοιες μέρες πέρυσι, μόλις είχε περάσει το μνημόνιο από το υπουργικό συμβούλιο, είχε δηλώσει με ειλικρίνεια σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ: «Οταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο ΔΝΤ... Το ΔΝΤ, πρώτη και μόνη επιλογή που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου 2009 (σ.σ. οι βουλευτικές εκλογές που έφεραν θριαμβευτικά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία είχαν γίνει στις 4 Οκτωβρίου 2009) και μετά...».

Από την επομένη των εκλογών λοιπόν, διαβεβαιώνει ο Φ. Σαχινίδης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε την άποψη ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν η μόνη λύση. Ακριβώς αυτή τη γραμμή υλοποίησε, όπως αποκαλύπτει ο Στρος - Καν, όταν επιβεβαιώνει ότι «από την αρχή», από τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2009, του τηλεφωνούσε ο πρωθυπουργός και το ΔΝΤ «δούλευε υπόγεια» με τις ελληνικές αρχές για το μνημόνιο. Αλλο πράγμα να το κρύβει αυτό ο Γ. Παπανδρέου και άλλο να διαβεβαιώνει στις 11 Δεκεμβρίου ότι «δεν υπάρχουν τα σενάρια προσφυγής μας στο ΔΝΤ». Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στα δύο. Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ήταν λοιπόν εξαρχής το μνημόνιο με το ΔΝΤ, πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού και του στενού οικονομικού του επιτελείου. Αυτό είναι το ουσιαστικό πολιτικό συμπέρασμα από τις δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος - Καν. Το αν ο πρωθυπουργός ήταν ανειλικρινής απέναντι στον ελληνικό λαό σε κάποια φάση και άλλα έλεγε και τα αντίθετα έκανε έχει φυσικά την αυτοτελή σημασία του, αλλά είναι δευτερεύον θέμα. Η πολιτική ενός ηγέτη είναι αυτό που έχει την πρωταρχική σημασία.

Το μνημόνιο απέτυχε όμως παταγωδώς σε όλους τους τομείς. Δεν είναι μόνο ότι σύσσωμος ο ελληνικός λαός είναι εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής που απορρέει από την εφαρμογή του. Είναι και ότι η συντριπτική πλέον πλειοψηφία των ξένων παραγόντων και αναλυτών εκτιμούν ότι δεν θα αποτρέψει τελικά ούτε καν τη χρεοκοπία της χώρας μας - κι αυτό παρά τις πρωτοφανείς και βαθύτατα άδικες από κοινωνική σκοπιά θυσίες του λαού μας.

«Αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει ελληνική χρεοκοπία» έγραφαν προχθές οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και πρόσθεταν: «Η Ευρώπη θέλει να την καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι το 2013... Φαίνεται όμως όλο και λιγότερο πιθανό ότι θα μπορέσει να καθυστερήσει τόσο πολύ το αναπότρεπτο».

http://www.politicsnews.gr/delastik.html