06 Μαΐου 2011

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν κατ' αρχήν στην απαγόρευση πώλησης των λεγόμενων "γυμνών" ασφάλιστρων κινδύνου κρατικών ομολόγων

http://www.isotimia.gr/files/ArticlePhotos/olga/omologa.jpgΟι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν κατ' αρχήν στην απαγόρευση πώλησης των λεγόμενων "γυμνών" ασφαλίστρων έναντι κινδύνου μη αποπληρωμής κρατικών ομολόγων (naked sovereign credit default swaps), δήλωσε εκπρόσωπος της ουγγρικής Προεδρίας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η άρση της απαγόρευσης να είναι δυνατή μόνο προσωρινά, μετά από αίτηση μίας χώρας, εφόσον η ρευστότητα στην αγορά του κρατικού χρέους της υποχωρήσει κάτω από ένα όριο, το οποίο μένει να καθορισθεί.

"Γυμνά" ασφάλιστρα κινδύνου (cds) θεωρούνται αυτά που αγοράζονται από επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν στην κατοχή τους τα αντίστοιχα ομόλογα, για τα οποία θέλουν να ασφαλισθούν.

Πολλά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και επενδυτές έχουν κατηγορηθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους για κερδοσκοπική χρήση των "γυμνών" cds, η οποία διόγκωσε το πρόβλημα δανεισμού που αντιμετώπισε πέρυσι η Ελλάδα. Από την πλευρά τους, τα hedge funds υποστηρίζουν ότι η αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου είναι μικρή σε σχέση με την αγορά των κρατικών ομολόγων και ότι οι τιμές τους αντανακλούν απλώς την ανησυχία των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Η πρόταση για τη ρύθμιση των "γυμνών" cds κρατικών ομολόγων και την πώληση μετοχών με δανεικούς τίτλους (short selling) έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει τον τελευταίο λόγο για τις σχετικές αποφάσεις από κοινού με τις χώρες-μέλη, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τον περασμένο Μάρτιο υπέρ αυστηρότερης ρύθμισης από αυτή που πρότεινε η Κομισιόν, στηρίζοντας την απαγόρευση των γυμνών πωλήσεων. Ο συμβιβασμός της ουγγρικής προεδρίας θεωρείται από διπλωματικές πηγές ότι είναι εντός της "κόκκινης γραμμής" που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έτσι θεωρείται πιθανή μία πρώτη ανάγνωση της τελικής συμφωνίας τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο.