16 Μαΐου 2011

Die WELT:Απογοήτευση για την αποτυχία μείωσης του ελλείμματος-Αμφιβάλει το ΔΝΤ αν πρέπει να δοθεί η 5η δόση του δανείου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhi5293xywxH3vGmMXL6PfGoZSv2uhRrhADX9d3SC3V9Ft_Pj25VC-TVrq9FSns3mH7mKwb0B2b5m0ETTX62CupJgP-W_IA98lYhrnjHB_hJeLDVYgO_ksR55ekei0BfRh67CTyJwz0KtI/s1600/Die+Welt.jpg"Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να εγγυηθεί την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων" δήλωσε σύμφωνα με την "WELT" ο Όλι Ρεν πριν μπει στο συμβούλιο υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης το οποίο γίνεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες. Επιπλέον δήλωσε ότι τα κόμματα πρέπει να τελειώνουν με τις διαφωνίες τους μιας και "είναι ουτοπία να πιστεύει κάποιος ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στο οικονομικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων".

Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ, στο ΔΝΤ υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το άν πρέπει να χορηγηθούν επιπλέον δάνεια στην Ελλάδα. Στο ΔΝΤ η απογοήτευση για την πρόοδο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και την αστοχία μείωσης του ελλείμματος είναι ακόμα μεγαλύτερη απ' ότι στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τους ίδιους υπαλλήλους, αν το ΔΝΤ αρνηθεί τον Ιούνιο, την συμμετοχή του στην επόμενη δόση που είναι 12 δις ευρώ, τότε η ΕΕ θα αναλάβει να δώσει όλο το ποσό. Αλλά παρά τις μεγάλες αμφιβολίες το πιθανότερο είναι το ΔΝΤ τελικά να δώσει το μερίδιο που του αναλογεί.

Σήμερα οι υπ. Οικονομικών συνεδριάζουν παρουσία του εκπροσώπου του ΔΝΤ, μιας και ο Στρος Καν μας τελείωσε μετά τις περιπέτειες στη Νέα Υόρκη, για την 5η δόση του δανείου των 110 δις ευρώ που δόθηκε πέρσι στην Ελλάδα. Χωρίς την επόμενη δόση των 12 δις ευρώ η Ελλάδα πρέπει να δηλώσει.

Σύμφωνα με τον Ewald Nowotny, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει τις δόσεις του δανείου, απλά αυτές πρέπει να δίνονται με πολύ αυστηρούς όρους, όπως δήλωσε στη Handelsblatt. Το ΔΝΤ έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να λύσει τα προβλήματά της. "Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά από μια μακροχρόνια διαδικασία και πρέπει να ανεβάσει την ανταγωνιστικότητά της που έχασε τις προηγούμενες δεκαετίες" δήλωσε ο E. Nowotny.