19 Μαΐου 2011

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Ο DSK ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΥΡΙΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΧΡΩΣΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

http://www.newsbeast.gr/files/1/2011/05/19/dailynews_stroskan.jpgΟ πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν έφτασε σήμερα στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα τον αφήσει ελεύθερο με περιοριστικούς όρους ή όχι, δήλωσε πηγή της αστυνομίας.

Είτε απαλλαγεί είτε όχι ο τέως διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν από την κατηγορία του βιασμού μίας καμαριέρας στο ξενοδοχείο Σοφιτέλ στη Νέα Υόρκη, μία αστική αγωγή του θύματος θα μπορούσε να εκδικασθεί ανεξάρτητα από την έκβαση του ποινικού δικαστηρίου.

Θεωρητικά η αγωγή μπορεί να στραφεί τόσο κατά του δράστη, όσο και κατά του ξενοδοχείου, μολαταύτα νομικοί κύκλοι τονίζουν πως θα είναι δύσκολο να αποδοθεί αστική ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλον πλην του Στρος-Καν.

Ο Τζέφρι Σαπίρο, συνήγορος της καμαριέρας, έχει τονίσει πως «δεν υπήρξε κάποια συζήτηση» για κάποια αστική διεκδίκηση: «δεν έχει αντιμετωπισθεί ως πιθανότητα και δεν έχει συζητηθεί», τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας πως προσπαθεί «καθημερινά όπως μπορεί» να βοηθήσει το θύμα.

«Επιβεβαιώθηκε πως η επίθεση πραγματώθηκε, και η υπόθεση μπορεί να διεκδικήσει πάνω από ένα εκατ. δολάρια», τόνισε ο Τζόναθαν Ντάμασεκ, δικηγόρος ειδικευμένος σε τέτοιες υποθέσεις και ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση πολυάριθμων θυμάτων βιασμού.

Ο Ντάμασεκ, στέλεχος του δικηγορικού ομίλου Χεκτ Κλίγκερ Πίντελ και Ντάμασεκ, πρόσθεσε πως η καμαριέρα, η οποία ζει στο Μπρονξ, μπορεί να κερδίσει πολλές περισσότερες αποζημιώσεις για ηθική και σωματική βλάβη εάν καταθέσει αγωγή στον τόπο κατοικία της και όχι στο Μανχάταν, όπου φέρεται να διαπράχθηκε ο βιασμός.

«Ένας δικαστής στο Μπρονξ θα είναι πιο φιλικός στα όσα της συνέβησαν», τόνισε ο ίδιος.

Όσον αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης απαιτούνται αδιάσειστα τεκμήρια, πέραν πάσης αμφιβολίας. Απεναντίας, σε μία αστική αγωγή, το θύμα μίας σεξουαλικής επίθεσης αρκεί απλώς να αποδείξει πως η επίθεση όντως πραγματοποιήθηκε επί τη βάσει απλών αποχρωσών ενδείξεων--ακόμη και των μισών τεκμηρίων εξ όσων απαιτούνται.

Οι δικηγόροι του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρός Καν που έχει προφυλακιστεί για σεξουαλική επίθεση και απόπειρα βιασμού εις βάρος καμαριέρας του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, έχουν καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης του προβεβλημένου πελάτη τους, με καταβολή εγγύησης 1.000.000 δολαρίων. Στην ίδια αίτηση, όπως αποκαλύφθηκε την Τετάρτη από δικαστικά έγγραφα, προτείνεται ο κατ'οίκον περιορισμός αλλά και η 24ωρη ηλεκτρονική παρακολούθηση μέσω κλειστού κυκλώματος, του Στρος Καν.

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=207980&-V=articles