16 Μαΐου 2011

Ισλανδία: αναβαθμίστηκε, σήμερα, η προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισλανδίας εκ μέρους του αμερικανικού οίκου Fitch

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch διόρθωσε, σήμερα, από "αρνητική" σε "σταθερή" την προοπτική του γιά την πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας, επειδή κρίνει ότι "οι συνέπειες από το 'όχι' με περίπου 60% στο ισλανδικό δεύτερο κατά σειρά δημοψήφισμα (την 9η Απριλίου) για τις καταθέσεις Icesave, δεν θα έχουν, τελικά, την επίφοβη επίπτωση", που υπολογιζόταν αρχικά.

Είναι η πρώτη φορά μετά από το 2006 που ο Fitch βελτιώνει την προσέγγισή του γιά το αξιόχρεο της Ισλανδίας που οι τράπεζές της, που θεωρούνταν στο παρελθόν "μαγνήτης" για τις καταθέσεις αλλοδαπών χάρη στο πρόγραμμα Icesave, όταν ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση τον Οκτώβριο του 2008 κατέρρευσαν.

Μετά την κατάρρευση των ισλανδικών πιστωτικών ιδρυμάτων ξέσπασε νομική διένεξη με αντικείμενο τις πολύ υψηλές ολλανδικές και βρετανικές καταθέσεις σε αυτά, από περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι οι πληροφορίες που έχει συλλέξει για την επίλυση του ζητήματος μέσω διμερών διαβουλεύσεων "αναμφίβολα αποτελούν θετικό νέο όσον αφορά τις σχέσεις του Ρέικιαβικ με τους διεθνείς πιστωτές".

Τώρα, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας αξιολογείται ΒΒ+ από τον Fitch.

Ο οίκος έχει την πληροφορία ότι το 90%, ίσως και το 100% του χρέους από το πρόγραμμα Icesave πρόκειται να καλυφθεί από νέα στοιχεία στο Ενεργητικό της κρατικής τράπεζας-μητέρας Landsbanki. "Άρα, έχει αρθεί το μέγα εμπόδιο στην ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας".

Στο πρώτο δημοψήφισμα, οι Ισλανδοί είχαν απορρίψει με ποσοστό 93% το να καλυφθούν τα καταθετικά προγράμματα Icesave από τους φορολογούμενους.