27 Μαΐου 2011

Hurriyet: «Ελλάδα - Τουρκία κοντά σε συμφωνία ειρήνης στο Αιγαίο», διαψεύδει ως συνήθως το ΥΠΕΞ

Πρόοδο στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «βλέπει» η Άγκυρα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, που έφερε τον τίτλο: «Ελλάδα- Τουρκία κοντά σε συμφωνία ειρήνης στο Αιγαίο». Από την πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ, διπλωματικές πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά το δημοσίευμα.

«Οι συνεχιζόμενες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δυο χωρών έχουν φτάσει σε ένα πολλά υποσχόμενο σημείο» αναφέρει το δημοσίευμα της Hurriyet το οποίο η εφημερίδα αποδίδει σε πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ. Όπως αναφέρεται η πρόοδος επετεύχθει κατά την τελευταία συνάντηση στη Σμύρνη μεταξύ των διαπραγματευτών των δυο πλευρών, Φεριντούν Σινιρλίογλου και Παύλου Αποστολίδη, στις 16 και 17 Μαΐου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόοδος είναι τέτοια που οι δυο πλευρές έχουν προγραμματίσει και νέα συνάντηση το τέλος του μήνα, ενώ αυτή δεν είχε προγραμματιστεί έως τώρα. Ως θέμα των συζητήσεων οι πηγές που επικαλείται η Hurriyet είναι όχι μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας αλλά και ο εναέριος χώρος του Αιγαίου και η μείωση των εξοπλισμών.

Το δημοσίευμα της Hurriyet, αναφέρει ότι πηγές σε Τουρκία και Ελλάδα αποσυνδέουν την πρόοδο στις συνομιλίες από την ματαίωση το βράδυ της Τρίτης με απόφαση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου των δυο τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας» διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι το δημοσίευμα δεν έχει καμιά υπόσταση και το αποδίδουν στη «συνήθη προπαγάνδα που κατά καιρούς κάνει η Τουρκία, πολλω δε μάλλον εν όψει εκλογών». «Δυστυχώς, σημείωναν δεν υπάρχει πρόοδος στις διερευνητικές επαφές, το αντικείμενο των οποίων είναι αποκλειστικά η υφαλοκρηπίδα». Διέψευσαν δε, ότι υπάρχει προγραμματισμένη νέα συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών περί το τέλος Μαΐου, καθώς «δεν μπορεί να αναμένεται καμιά πρόοδος σε αυτό το διάστημα έως τις εκλογές στην Τουρκία».