18 Μαΐου 2011

O μπάρμπα Γιάννης στην Κωνσταντινούπολη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJV7GFtN5FnY0A1f57un7G5EI_mAU0OS9mbsa3fpqRc6d3ttgZWnGOelbH_GUWXCuYOP3IJHX0pKNkwlUGU-gGXzu5F11ylhEO8PAwGwN4kUH7a0MMR67GRQpIR5devMkdu2aydm-D2-Ce/s1600/%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A5%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%82.jpg«Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας σημειώνουν σταθερή πρόοδο», τόνισε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Kαντίρ Τοπμπάς, στη συνάντηση που είχε με τον, επισκεπτόμενο την Πόλη, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να ενισχυθούν οι σχέσεις της Κωνσταντινούπολης με τη Θεσσαλονίκη.

"Η Θεσσαλονίκη σημαίνει πολλά για τους Τούρκους, ως η πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ", σημείωσε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε εξ άλλου, ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέπτεται την Πόλη, μια πόλη η οποία συνυπήρξε με τη Θεσσαλονίκη από τα βάθη της Ιστορίας και ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που η Θεσσαλονίκη είναι η γενέτειρα του Μουσταφά Κεμάλ.

Επίσης, ο Γ. Μπουτάρης ανέφερε ότι επιθυμεί οι πολίτες των δύο χωρών να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, ότι επιθυμεί να γνωρίσουν οι Τούρκοι τα οθωμανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης και ότι πιστεύει πως οι ανταλλαγές φοιτητών και το άνοιγμα νέων πανεπιστημίων σίγουρα θα αναπτύξουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

"Αυτό που είναι σημαντικό", τόνισε ο κ. Μπουτάρης, "είναι οι Τούρκοι να αισθάνονται σαν το σπίτι τους στην Θεσσαλονίκη, όπως οι Έλληνες αισθάνονται σαν το σπίτι τους στην Κωνσταντινούπολη".

Ο κ. Μπουτάρης είπε ακόμα ότι στόχος της επίσκεψής του είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης πόλης.

Ο κ. Toπμπάς κάλεσε ομάδες Ελλήνων τεχνικών να επισκεφτούν την Πόλη για να επωφεληθούν από την εμπειρία της Δημαρχίας σε θέματα χωροταξικού σχεδιασμού, μεταφορών, διαχείρισης στερεών αποβλήτων και υπηρεσιών του Δήμου.

"Η μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας συνιστά σημαντική συνεισφορά στις σχέσεις των δύο χωρών", είπε και τόνισε ότι πιστεύει σε μια γόνιμη συνεργασία με τον κ. Μπουτάρη.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε, επίσης, με παράγοντες του τουρισμού και ανακοίνωσε ότι από την 27η Μαΐου οι Τουρκικές Αερογραμμές αρχίζουν απευθείας πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη.