07 Μαΐου 2011

Spiegel: Προς συμβιβασμό Siemens-Ελλάδας

http://www.tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/scale_span8/images/story/sie.jpgΤο ενδεχόμενο συμβιβασμού φέρεται να συζητά η ελληνική κυβέρνηση με εκπροσώπους του ομίλου Siemens, σχετικά με τις αποζημιώσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που ζητά η ελληνική πλευρά για τις περιπτώσεις δωροδοκίας από το γερμανικό κολοσσό.

«Διεξάγονται ήδη οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Siemens, αναφορικά με το αίτημα αποζημίωσης του ελληνικού κράτους που έχει προκαλέσει σημαντική διαμάχη» αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.

Σύμφωνα με το άρθρο: «Όπως έχει αποκαλυφτεί, η γερμανική εταιρεία δωροδοκούσε επί σειρά ετών με πολλά εκατομμύρια ευρώ, ανθρώπους-κλειδιά του ελληνικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, έτσι ώστε να συνάψει συμφέρουσες συμφωνίες.

Επιπλέον, παραλήπτες του «μαύρου χρήματος» φέρονται να είναι μέχρι και Έλληνες πολιτικοί, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την εταιρία με αναθέσεις δημοσίων έργων. Ωστόσο, οι αποδέκτες δεν έχουν βρεθεί ακόμα, παρά τις εντατικές έρευνες ης δικαιοσύνης σε Μόναχο και Αθήνα.

Η αρμόδια επιτροπή της ελληνικής Βουλής, απαιτεί αποζημιώσεις ύψους τουλάχιστον 2 δις. ευρώ από τη Siemens. Μάλιστα, εκπρόσωποι της επιτροπής μετέβησαν πέρσι στη Γερμανία, για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικές με τα κρούσματα δωροδοκίας από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Peter Löscher και από τον νομικό προϊστάμενο Peter Solmssen.

Παράλληλα, οι βουλευτές θέλησαν να μάθουν ποιοι ήταν οι Έλληνες πολιτικοί, οι οποίοι «λαδώθηκαν». Ωστόσο, τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να δώσουν μόνο τα κορυφαία στελέχη της Siemens Hellas, τα οποία όμως κρατούν με επιμονή το στόμα τους κλειστό.

Μέχρι πρότινος, η Siemens απέρριπτε όλα τα αιτήματα της Ελλάδας για αποζημίωση ως «αναιτιολόγητα». Άλλωστε, στο Μόναχο επιμένουν πως η Siemens έχει ακόμα αρκετούς ανοιχτούς λογαριασμούς με το ελληνικό κράτος, το οποίο φαίνεται να χρωστάει ποσά με τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων.

Μεταξύ άλλων, οι πληρωμές για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, εκκρεμούν, αν και υπάρχουν υποψίες δωροδοκίας ακόμα και για τη συγκεκριμένη σύμβαση. Τα χρήματα αυτά, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κομμάτι κάποιου πιθανού συμβιβασμού. Η πλευρά της Siemens αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. «Υπάρχει τακτική ανταλλαγή απόψεων με την Ελλάδα», αρκέστηκε να πει.»

tvxs.gr