06 Μαΐου 2011

Spiegel: Η ελληνική Κυβέρνηση σκέπτεται την έξοδο από το ευρώ!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Spiegel η Κυβέρνηση Παπανδρέου σκέφτεται την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή. Απόψε το βράδυ υπάρχει σύσκεψη στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθεί το θέμα καθώς και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Λόγω της τεταμένης κατάστασης η συνάντηση θα γίνει με απόλυτη μυστικότητα και έχουν ενημερωθεί μόνο οι υπουργοί οικονομικών ενώ στη σύσκεψη θα συμμετέχει μόνο ένας σύμβουλος του κάθε υπουργού. Για τη Γερμανία θα συμμετέχουν στη συνάντηση ο υπ. Οικονομικών Wolfgang Schäuble και ο ΓΓ. του υπ. Jörg Asmussen.

Ο Schäuble θέλει να αποτρέψει πάσει θυσία την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ και θα προειδοποιήσει για τις δυσμενείς συνέπειες καθώς το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί πάρα πολύ, έως και 50% πράγμα που θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους. Οι αναλυτές του γερμανικού υπουργείου υπολογίζουν ότι μετά την υποτίμηση το χρέος μπορεί ν' ανέβει έως και το 200% του ΑΕΠ, πράγμα που θα σήμαινε ντε φάκτο χρεοκοπία.

Αν και είναι άγνωστο αν είναι νομικά δυνατή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ -σύμφωνα με νομικούς αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η χώρα εγκαταλείψει και την ΕΕ- θεωρείται δύσκολο να επιτρέψουν οι υπόλοιπες χώρες τη μονομερή έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ.

Το σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβούλων του Schäuble ή έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ θα είχε σαν αποτέλεσμα την φυγή μεγάλων κεφαλαίων στο εξωτερικό , η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν υποχρεωμένη να επιβέλει μέτρα ελέγχου στη διακίνηση κεφαλαίων , κάτι που θα ήταν αντίθετο στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και η Ελλάδα θα ήταν αποκλεισμένη για χόνια από τις αγορές κεφαλαίου. Πέραν τούτου η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ θα έπλητε την αξιοπιστία του κοινού νομίσματος, ξένοι επενδυτές θα θεωρούσαν δεδομένη την έξοδο και άλλων χωρών στη συνέχεια πράγμα που θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερη κρίση...-