23 Μαΐου 2011

Νέο ρεκόρ ΠΑΣΟΚ: Stις 1392 μβ το spread στις 1518 το CDS

Νέο ιστορικό υψηλό καταγράφει τη Δευτέρα το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, ξεπερνώντας τις 1.380 μ.β. (13:00= 1392 μβ), καθώς εντείνονται όλο και περισσότερο οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, με πρωταγωνίστρια πάντα την Ελλάδα.

Το ελληνικό χρέος έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει βρεθεί υπό αμφισβήτηση ενώ οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν την ΕΚΤ να βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με την γερμανική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες έρχονται να προστεθούν οι υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης. Ειδικότερα, μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας σε B- από την Fitch, στην Ιταλία για πρώτη φορά η S&P θέτει σε αμφισβήτηση το outlook της οικονομίας της -από σταθερό σε αρνητικό- και προκαλεί νέο κύκλο αναταραχής.

"Τα πράγματα δείχνουν να επιδεινώνονται", σχολίασε στο Dow Jones Newswires trader της αγοράς ομολόγων προσθέτοντας "Νομίζω ότι οι πιθανότητες τείνουν προς περαιτέρω διεύρυνση των CDS”.

Αναλυτικά, το premium ου απαιτούν οι επενδυτές για την διακράτηση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων αναρριχήθηκε στις 1.392 μ.β. τη Δευτέρα, κατά 42,32 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Παράλληλα, πιέσεις δέχονται σήμερα και τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας. Πιο συγκεκριμένα, τα ιρλανδικά διαμορφώνονται στις 776 μ.β. αυτή την ώρα (+28,09 μ.β.), τα πορτογαλικά στις 658 μ.β. (+21,29 μ.β.), τα ισπανικά στις 261 μ.β. (+13,44 μ.β.) και τα ιταλικά στις 185 μ.β. (14,09 μ.β.).

Σημαντική άνοδο σημειώνει τη Δευτέρα και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας με τα πενταετή CDS να ξεπερνάνε τις 1.500 μ.β. (στις 1.518 μ.β. αυτή την ώρα)

Πηγή:www.capital.gr