22 Ιουνίου 2011

16 δισ. ευρώ ελλείμματα και χρέη στο πρώτο τετράμηνο- Εκτός ελέγχου δαπάνες και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις

Στο ύψος-ρεκόρ των 9,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος Απριλίου 2011 το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή το συνολικό έλλειμμα όλων των υπηρεσιών, των οργανισμών και φορέων του δημοσίου (υπουργείων, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου).

Ταυτόχρονα, οι συσσωρευθείσες ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους προμηθευτές του και προς άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα έφθασαν στο τέλος Απριλίου του 2011 τα 6,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 892,2 εκατ. ευρώ ήταν χρέη υπουργείων. Συνολικά, τα τρέχοντα ελλείμματα και χρέη του δημοσίου έφθασαν τα 16 δισ. ευρώ ήδη από το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.

Το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διογκώθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στο φετινό πρώτο τετράμηνο και εκτιμάται ότι, αν συνεχιστεί η εκρηκτική του άνοδος και στους υπόλοιπους 8 μήνες του έτους, θα εκτιναχθεί σε επίπεδο υψηλότερο των 24,2 δισ. ευρώ ή του 10,5% του ΑΕΠ στο οποίο διαμορφώθηκε το 2010 και θα υπερβεί τον στόχο του προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 7,4 δισ. ευρώ!

Βεβαίως, τα στοιχεία για το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα και άρα διαφέρουν από τα στοιχεία για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και την παρακολούθησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγεθών συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλη. Συνεπώς, το γεγονός ότι το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο τέλος Απριλίου 2011 στα 9,9 δισ. ευρώ προοιωνίζεται ότι αν δεν ελεγχθεί με δραστικά μέτρα η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, το τελικό μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος του έτους 2011 θα διαμορφωθεί και πάλι σε επίπεδο υψηλότερο του 10% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι και πάλι διψήφιο.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων και των λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης ανέρχονταν σε 5,2 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1,721 δισ. ευρώ οφείλονταν από τα νοσοκομεία, 2,542 δισ. ευρώ ήταν οφειλές ασφαλιστικών ταμείων, 738,6 εκατ. ευρώ ήταν χρέη οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και 206,9 εκατ. ευρώ ήταν οι υποχρεώσεις λοιπών νομικών προσώπων.

Επιχορήγηση τέλος σε 37 φορείς
Στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση (ελλείμματα και χρέη) κατά το πρώτο τετράμηνο του 2011 έστειλαν συνολικά 810 από τους 847 φορείς της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου). Από τους 37 φορείς που δεν απέστειλαν στοιχεία, 8 ήταν ασφαλιστικά ταμεία, 4 ήταν δημόσιες επιχειρήσεις και 25 ήταν λοιπά νομικά πρόσωπα. Οι φορείς που δεν απέστειλαν στοιχεία απειλούνται με διακοπή της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.