29 Ιουνίου 2011

Σειρά αναλύσεων για την ελληνική κρίση χρέους και το έλλειμμα οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, φιλοξενεί ο Τύπος

Η εφημερίδα The Australian φιλοξενεί ανάλυση του διευθυντή του τμήματος οικονομικής πολιτικής του Ινστιτούτου Hudson στην Ουάσιγκτον, κ. Irwin Stelzer.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας διατείνεται ότι «η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ο προσδιορισμός της ακριβούς χρονικής στιγμής που η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση». Πρόκειται αφενός για «κρίση του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, καθώς πλήθος ευρωπαϊκών αλλά και αμερικανικών τραπεζών είναι εκτεθειμένες λόγω του ελληνικού χρέους» και αφετέρου για «κρίση προβληματικής διακυβέρνησης της ΕΕ».

Χαρακτηρίζει ως «Πύργο της Βαβέλ» τις διαφορετικές ακόμα και αντικρουόμενες δηλώσεις του προεδρεύοντος της ΕΕ, του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, «προκαλώντας πανικό και δυσπιστία στις διεθνείς αγορές για το ασταθές οικοδόμημα της ΕΕ».

Μάλιστα, διατείνεται ότι πρόκειται και για «κρίση της γερμανικής ταυτότητας, καθώς οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν αποδέχονται πλέον την οικονομική στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά μελών της ευρωζώνης, που σκοπό είχε να τους βοηθήσει να πλησιάσουν το δικό τους επίπεδο διαβίωσης, όπως κατά τη δική τους προσπάθεια στο παρελθόν βελτίωσαν με τεράστια οικονομική επιβάρυνση το βιοτικό επίπεδο της Ανατολικής Γερμανίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο της Δύσης».

Κατά βάση, όμως, θεωρεί ότι πρόκειται για «κρίση ανεξέλεγκτου δημόσιου χρέους, λόγω του δημογραφικού προβλήματος στην ΕΕ και της έλλειψης οικονομικής ανάπτυξης».

Ο γηράσκων ευρωπαϊκός πληθυσμός και «ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός μεταναστών, οι οποίοι δεν ακολουθούν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και των δυτικών αξιών, σε συνδυασμό με την έλλειψη ανταγωνιστικότητας αποτελούν τους παράγοντες που οδήγησαν στην παρούσα κρίση».

Τα αίτια της κρίσης χρέους καταγράφει από τη δική του σκοπιά και ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας The Sydney Morning Herald Ross Gittins.

Συγκεκριμένα, διατείνεται ότι «η χρόνια συσσώρευση κυβερνητικών χρεών και η συγκάλυψη των αυξανόμενων δημόσιων ελλειμμάτων σε συνδυασμό με τη φοροδιαφυγή οδήγησαν την ελληνική οικονομία στη σημερινή κατάσταση». Υποστηρίζει, επιπλέον, ότι «και άλλες ευημερούσες -προς στιγμήν- χώρες θα έπρεπε να προετοιμάζονται για κρίση, καθώς και οι ίδιες απειλούνται από δημοσιονομικά ελλείμματα και δημόσια χρέη».

Χαρακτηριστικό, τέλος, είναι το άρθρο της απεσταλμένης στην Αθήνα Karen Kissane για την εφημερίδα The Sydney Morning Herald όπου αναφέρεται στην «αναπάντεχη πρόταση του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί να παρατείνουν οι τράπεζες τον χρόνο αποπληρωμής μέρους του ελληνικού χρέους στα 30 έτη, κάτι το οποίο όμως και πάλι δεν είναι αρκετό για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία ούτε να καθησυχαστούν οι επενδυτές για το ζοφερό μέλλον της ευρωζώνης».