"Ηδη, από τη δεκαετία του 1960, ο Ανδρέας δηλώνει ότι 'η ουσία του κυπριακού προβλήματος έχει ελάχιστη σχέση - αν υποτεθεί ότι έχει καθόλου σχέση - με τη συμβίωση των δύο εθνοτήτων της Κύπρου'.
Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο εκείνη την ταραγμένη περίοδο, προσκεκλημένος του Προέδρου Μακαρίου, τοποθετείται με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα εναντίον του διχοτομικού Σχεδίου Άτσεσον, ενώ με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου διακηρύττει από το επίσημο βήμα της Βουλής των Ελλήνων το ιστορικό "casus belli" δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Κύπρου θα ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της Ελλάδας και θα σημαίνει ελληνοτουρκικό πόλεμο", ανέφερε ο κ. Ομήρου.
Επίσης, υπογράμμισε , ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1982 πραγματοποίησε την πρώτη ιστορική επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Το 1993 εξαγγέλλει", πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, "σε συνεννόηση με την Κυπριακή Κυβέρνηση, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου που υπήρξε απαύγασμα της συλλογικής σοφίας του έθνους προς αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού".
"Ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε αλλά οι πολιτικές, τα μηνύματα και οι υποθήκες του παραμένουν ζωντανές και εξαιρετικά επίκαιρες. Παρέλαβε το Κυπριακό ως επαχθές βάρος και το μετέτρεψε σε κορυφαίο εθνικό θέμα", υπογράμμισε ο κ. Ομήρου.
26 Ιουνίου 2011
Παλάβωσαν κι οι Κύπριοι: Μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέο
Τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία το ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδεά Παπανδρέου. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος τόνισε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ταυτίστηκε κατά τρόπο απόλυτο με τους αγώνες και τις αγωνίες του κυπριακού Ελληνισμού.