05 Ιουνίου 2011

ΠΓΔΜ: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη χώρα

Άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα ( 8:00 ώρα Ελλάδας) οι κάλπες που στήθηκαν για τις σημερινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία θα αριθμεί 123 βουλευτές, από 120 που έχει σήμερα.

Τα 120 μέλη της Βουλής θα εκλεγούν στην ΠΓΔΜ, ενώ τρεις βουλευτές θα εκλέξει η ομογένεια της ΠΓΔΜ (από έναν βουλευτή σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία), που για πρώτη φορά θα ψηφίσει σε εκλογές.

Στις σημερινές εκλογές συμμετέχουν συνολικά 18 κόμματα και συνασπισμοί.

Το εκλογικό σώμα στην ΠΓΔΜ ανέρχεται περίπου σε 1.820.000 ψηφοφόρους. Σε αυτούς προστίθενται άλλοι 7.200 ομογενείς, οι οποίοι δηλώθηκαν και θα ψηφίσουν στις διπλωματικές αρχές της χώρας στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών, στις σημερινές εκλογές αναμένεται να επικρατήσει ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, ωστόσο φαίνεται ότι θα έχει σημαντικές απώλειες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο συνασπισμός του κ. Γκρούεφσκι αναμένεται να εκλέξει από 47 έως 50 έδρες (από 63 βουλευτές που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2008).

Μείωση των ποσοστών του αναμένεται ότι θα έχει και το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο εκτιμάται ότι θα εκλέξει περίπου 15 βουλευτές (από 18 στις προηγούμενες εκλογές).

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, τότε το μετεκλογικό σκηνικό στη χώρα προδιαγράφεται "θολό", καθώς τα δύο κόμματα που απαρτίζουν σήμερα τον κυβερνητικό συνασπισμό (το VMRO-DPMNE και το DUI) θα έχουν οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ίσως χρειαστούν χρονοβόρες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με πιθανότητα συμμετοχής σε αυτήν ακόμη και μικρότερων κομμάτων.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τη "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και της Ράντμιλα Σεκερίνσκα αναμένεται να εκλέξει από 35 έως 38 βουλευτές (από 27 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές). Οι σοσιαλδημοκράτες παρουσιάζουν μεν αύξηση του ποσοστού τους στις δημοσκοπήσεις, όμως δεν φαίνονται ικανοί να απειλήσουν την "πρωτιά" του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι.

Τις σημερινές εκλογές επιτηρούν 480 ξένοι παρατηρητές (οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ).

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από την κρατική εφορευτική επιτροπή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.