15 Ιουνίου 2011

Ε. Κωνσταντινίδης: Ερώτηση για το λουκέτο σε ολοήμερα σχολεία από την κ. Χριστοφιλοπούλου

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων:

Θέμα: Λουκέτο και σε ολοήμερα σχολεία από την κ. Χριστοφιλοπούλου

Ένα ακόμα πλήγμα δέχεται η Ελληνική Περιφέρεια μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Αυτή τη φορά η Υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου καθορίζει νέους όρους για τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, που δεν είναι τίποτα άλλο από το απαραίτητο άλλοθι για το κλείσιμο τους.

Πιο συγκεκριμένα, με την υπ.αρ. Φ. 12/520/615/75/Γ1-30/5/2011 απόφαση της κλείνουν τα ολοήμερα τμήματα σχολείων, που είναι μικρότερα από 6/θέσια, όπως επίσης και όσα τμήματα δεν έχουν παραπάνω από 15 μαθητές.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι τα ολοήμερα σχολεία των κοινοτήτων και γενικότερα της επαρχίας, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι εξαθέσια ή δεν πληρούν τον αριθμό των 15 μαθητών, βάζουν λουκέτο. Μία ακόμα βασική προτεραιότητα των δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση και αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, αιχμή του δόρατος, άλλωστε, των προεκλογικών του προγραμμάτων για την Παιδεία, αποδεικνύεται φούσκα.

Χιλιάδες οικογένειες βγαίνουν από τον προγραμματισμό τους, επωμίζονται νέα οικονομικά βάρη, ανατρέπονται κοινωνικές κατακτήσεις αλλά και χιλιάδες εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων περνούν στην αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον, ενώ μειώνονται τα οργανικά κενά με αποτέλεσμα ο διορισμός των εκπαιδευτικών να γίνεται μακρινό όνειρο.

Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι η απόφαση αυτή δεν εξυπηρετεί παιδαγωγικούς σκοπούς αλλά οικονομικούς. Το τραγικότερο είναι ότι, όπως φαίνεται, η απόφαση προετοιμάστηκε σύμφωνα με το ύψος του ποσού, που επιθυμεί να εξοικονομήσει το Υπουργείο και τις ταμειακές ανάγκες της Κυβέρνησης.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Θα ανακαλέσει την απόφαση της Υφυπουργού της;
2. Πως δικαιολογείται η απόφαση αυτή;
3. Πόσα ολοήμερα σχολεία κλείνουν;
4. Πόσοι εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων οδηγούνται στην ανεργία;

Αθήνα 10/6/2011 Ο ερωτών Βουλευτής
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης