09 Ιουνίου 2011

Δίστομο, το χωριό που πνίγηκε στο αίμα - Εξήντα επτά χρόνια μετά τη ναζιστική σφαγή

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Distomo_massacre.jpgΕξήντα επτά χρόνια μετά το ολοκαύτωμα του Διστόμου που έγινε ως αντίποινα για το θάνατο 40 Γερμανών στρατιωτών σε ενέδρα του ΕΑΜ, το αίμα των 218 αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας κοχλάζει ακόμη. Διεκδικεί το αυτονόητο, την τιμωρία του εγκλήματος και τη δικαίωση. Το ίδιο και η ελληνική και ιταλική Δικαιοσύνη. Όχι όμως και η γερμανική κυβέρνηση.

Δια του προξένου της, απέκλεισε κάθε νομική υποχρέωση της Γερμανίας στους συμπατριώτες του, που πραγματοποίησαν τις προάλλες παράσταση διαμαρτυρίας για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων, παρουσία και του Μανώλη Γλέζου, προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Η ιταλική Δικαιοσύνη, πάντως, απέρριψε την αίτηση αναίρεσης, που είχε καταθέσει η Γερμανία, κατά της απόφασης για κατάσχεση των γερμανικών ακινήτων (σε ιταλικό έδαφος), προκειμένου τα εισπραχθέντα χρήματα να δοθούν ως αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της φασιστικής κτηνωδίας. Η υπόθεση έχει μεταφερθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατόπιν προσφυγής της Γερμανίας, με πρόσχημα την ετεροδικία, και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει ήδη τα σχετικά στοιχεία.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου και ομότιμος πρόεδρος του ΔΣΑ, Ευάγγελος Μαχαίρας, χαρακτηρίζει «αστειότητα» την προσφυγή με αιτιολογία την ετεροδικία, υπογραμμίζοντας ότι στο καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται εκδίκαση υπόθεσης και σε άλλη χώρα μέλος της. Επίσης, εκφράζει αισιοδοξία και για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων «και των 98 καταγεγραμμένων ολοκαυτωμάτων στη χώρα, συνολικού ύψους 162 δισ. ευρώ».

Τα αιτήματα του Συμβουλίου, υπενθυμίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, είναι 108 δισ. για την καταστροφή των υποδομών της χώρας, βάση της Διάσκεψης των Παρισίων (σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας), 54 δισ. για το κατοχικό δάνειο, οι αποζημιώσεις των πολιτών και η επιστροφή των αρχαιοτήτων και των μνημείων. Ωστόσο, δεν παραβλέπει στη δανειακή σύμβαση της χώρας, την ειδική παράγραφο για «παραίτηση κάθε είδους διεκδικήσεων έναντι των δανειστών, καθώς και αδυναμία συμψηφισμού τους».

Εκφράζει δε, τη βεβαιότητα ότι και στην επόμενη σύμβαση θα φροντίσουν να περιληφθεί η συγκεκριμένη παράγραφος. «Πάντως το βάρος της ευθύνης για τη μη εκτέλεση τελεσίδικων αποφάσεων στην ελληνική Επικράτεια από το 2000 και μετά, επιρρίπτεται στους εκάστοτε υπουργούς Δικαιοσύνης», τονίζει.

Ειδικά για το Δίστομο, ο κ. Μαχαίρας αναφέρει ότι «οι επιζώντες του τραγικού συμβάντος δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί, παρά το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος επικύρωσε τη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 28 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους. Έως σήμερα, το Βερολίνο δεν έχει πληρώσει τίποτα, επικαλούμενο σε όλους τους σχετικούς με τις αποζημιώσεις δικαστικούς αγώνες, ετεροδικία».

Επισημαίνει όμως, ότι «και η ελληνική κυβέρνηση μπλοκάρει τη διαδικασία κατάσχεσης των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά τους Γερμανούς διαδηλωτές, μέλη της Ομάδας Εργασίας Αμβούργο - Δίστομο, κάλεσαν τους Έλληνες «Αγανακτισμένους» να σταθούν δίπλα τους και να απαιτήσουν την απόσυρση της γερμανικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Βασικό τους αίτημα είναι η καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων ύψους 126 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Επισκέφθηκαν την Ελλάδα με την ευκαιρία των 10ήμερων επετειακών εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στους άμαχους εκτελεσθέντες Διστομίτες.

«Ένας στους τέσσερις νεκρούς Διστομίτες ήταν το τίμημα της νιότης σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που ακόμα δεν έχει τιμωρηθεί, παρόλο που υπάρχουν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου της Ελλάδας και της Ιταλίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας.

Οι φετινές πολύμορφες εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα παιδιά - θύματα της συγκεκριμένη σφαγής, στα παιδιά - θύματα όλων των πολέμων σε όλο τον κόσμο. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τραγούδια, αφηγήσεις και θεατρικές παραστάσεις για μία ακόμη φορά θα αναβιώσουν τα τραγικά γεγονότα εκείνης της 10ης Ιουνίου του 1944. Της σφαγής του Διστόμου. Μίας ακόμη μαύρης σελίδας στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Η ναζιστική θηριωδία στην κορύφωσή της. Μία ανελέητη γενοκτονία 218 ανήμπορων αμάχων, μεταξύ των οποίων 117 γυναίκες και 56 παιδιά κάτω των 17 χρόνων, 40 κάτω των 10 και 7 μωρά. Εκτελέσεις, σφαγές, βιασμοί, φωτιά, θρήνοι, κραυγές, θάνατος, το χωριό «ποτισμένο» στο αίμα.

http://www.welt.de/multimedia/archive/01292/sam_distomo5_DW_Po_1292419p.jpgΈξι ημέρες μετά την απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία. Η Ευρώπη και η σθεναρά αντιστεκόμενη Ελλάδα προσμένουν επιτέλους τη λευτεριά. Οι δυνάμεις του φασισμού στην επικείμενη κατάρρευσή τους αντιδρούν στις συνεχείς προκλήσεις των κομμουνιστοσυμμοριτών με ανεξέλεγκτες εκκαθαρίσεις. Το αντάρτικο στην περιοχή του Ελικώνα είναι δυνατό. Οι κάτοικοι των περιοχών που τρομοκρατούνται τη μέρα απ' τους φασίστες και τη νύχτα απ' τους κομμουνιστές του ΕΑΜ.

Οι εκτελέσεις, οι βιαιοπραγίες και οι εκφοβισμοί των Γερμανών είναι συνήθεις μέθοδοι. μετά από ενέδρες του ΕΑΜ και τη σφαγή γερμανών στρατιωτών. Σ΄αυτά καταφεύγουν και το μοιραίο σαββατιάκο πρωί στο Δίστομο. Το μεσημέρι πολεμούν τους αντάρτες που τους είχαν στήσει ενέδρα στο Στείρι. Δύο ώρες μετά οπισθοχωρούν με απώλειες 40 ανδρών. Με την υπέρμετρη δυσαναλογία των αντιποίνων, ξεσπούν τη μανία τους στο Δίστομο. Ακολουθεί μακελειό. Αποκεφαλίζουν τον ιερέα, βρέφη εκτελούνται, έγκυες ξεκοιλιάζονται, άλλες βιάζονται πριν θανατωθούν. Η σφαγή σταματά μόνον όταν νυχτώνει κι αφού πρώτα έχουν παραδοθεί στις φλόγες τα σπίτια του χωριού.

Οι εκτελέσεις συνεχίζονται και κατά την επιστροφή των Γερμανών στη βάση τους, καθώς σκοτώνουν όποιον άμαχο βρίσκουν στον δρόμο τους.

Απεσταλμένος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού καταμέτρησε 600 νεκρούς στην περιοχή. Ο υπεύθυνος για τη σφαγή στο Δίστομο, Χανς Τσάμπελ, μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στην Γαλλία και εκδόθηκε στην Ελλάδα. Στην πορεία ζητήθηκε η μεταφορά του στην Γερμανία για τις εκεί έρευνες, όπου παρέμεινε.