15 Ιουνίου 2011

Βρετανία: Το υπ. Άμυνας χρησιμοποιεί ένα σύνθημα του Β' ΠΠ για να προειδοποιήσει τους στρατιώτες για τους κινδύνους του Διαδικτύου

"Οι απρόσεκτες κουβέντες κοστίζουν ζωές": ένα σύνθημα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έγινε ξανά επίκαιρο από τη βρετανική κυβέρνηση σε μία προσπάθειά της να προειδοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αποκάλυψη πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου.

Το σύνθημα αυτό μπορούσε κανείς να το διαβάσει σε πολλά πανό στη Βρετανία από το 1940 και μετά. Στόχος του ήταν να προειδοποιήσει το κοινό να αποφεύγει τις συζητήσεις σε δημόσιους χώρους, τις οποίες μπορεί να ακούσει ο εχθρός.

Αυτή τη φορά το ίδιο σύνθημα χρησιμοποιείται από το προσωπικό του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για να προειδοποιήσει τους στρατιώτες για τους κινδύνους που μπορεί κρύβει η αποκάλυψη πληροφοριών μέσω του Twitter, του Facebook και του YouTube.

"Υπήρξαν περιπτώσεις που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο πληροφορίες οι οποίες στη συνέχεια διαδόθηκαν παντού", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος του υπουργείου χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

"Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στο προσωπικό να επικοινωνεί με τους οικείους του, όπου κι αν βρίσκονται σε όλο τον κόσμο", εξήγησε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, επικεφαλής Επικοινωνίας του υπουργείου Άμυνας.

"Θέλουμε το προσωπικό μας να χρησιμοποιεί ιστότοπους όπως το Twitter, το Facebook, το YouTube και το LinkedIn, όμως επίσης και να συνειδητοποιούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν": αποκάλυψη πληροφοριών για την κίνηση των στρατευμάτων, για αποστολές, για τις κινήσεις πλοίων και αεροπλάνων και επίσης των προσωπικών τους διευθύνσεων, πρόσθεσε ο Λόριμερ.

Φυσικά η εκστρατεία ενημέρωσης των στρατιωτών γίνεται κυρίως μέσω του Facebook και του YouTube με μικρά βίντεο.

Στο νέο δόγμα εθνικής ασφάλειας η βρετανική κυβέρνηση έχει κατατάξει την τρομοκρατία και τις κυβερνοεπιθέσεις ως τις πιο σοβαρές απειλές για τη Βρετανία.