17 Ιουνίου 2011

ΗΠΑ: Δημοσιεύματα για ανασχηματισμό και εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

http://blog.journalistics.com/wp-content/uploads/2010/10/US-Newspapers-RS.jpgΓια "νέα φάση" της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, κάνουν λόγο αμερικανικά ΜΜΕ, με την εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" να υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση "αυξάνει τους φόβους της αστάθειας" σ' ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα γίνονται εκτενείς αναφορές στην κίνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα σημειώνει ότι μετά από μια εβδομάδα "κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής" και υπό την αυξανόμενη πίεση για λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ο κ. Παπανδρέου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανταπόκριση από την Αθήνα, διόρισε νέο υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο, "στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού, που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλήνων και ξένων πιστωτών".

Σε άλλη ανταπόκριση από την Ελλάδα, διατυπώνεται η άποψη ότι η "αστάθεια" της τελευταίας εβδομάδας αντικατοπτρίζει τη "νέα ανησυχητική φάση" της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με πολιτικές αναταραχές και απειλές για υπονόμευση της προσπάθειας για διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ευρωζώνης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αντικατάσταση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στον νέο υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, δικηγόρο με σπουδές στο Γέιλ, όπως επισημαίνεται.

Η "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να λάβει στήριξη για "αντιδημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις" προέβη σε κυβερνητικό ανασχηματισμό. Όπως επισημαίνεται, ο ανασχηματισμός έγινε μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που περιελάμβαναν "μαζικές διαμαρτυρίες" στην Αθήνα κατά των μέτρων λιτότητας και μια "ανοικτή εναντίωση" κατά των μέτρων αυτών, εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Αναφορά γίνεται και στη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του έκανε λάθη κατά τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, αλλά άσκησε κριτική και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ευρύτερη οικονομική κρίση.

Στη συνέχεια, καταγράφονται οι "θετικές εξελίξεις" όσον αφορά τις υποσχέσεις για τη δεύτερη δανειακή δόση, υπό την προϋπόθεση ότι ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει με τις "αναγκαίες περικοπές" στον προϋπολογισμό.

Εν τω μεταξύ, εμφανίζονται και σήμερα αναλύσεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, με διϊστάμενες απόψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με μερικούς οικονομικούς αναλυτές να ισχυρίζονται ότι ακόμη υπάρχει η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή για χρεοκοπία της χώρας.

Αρκετοί άλλοι, όμως, υποστηρίζουν ότι θα αποφευχθούν αυτά τα δυο ενδεχόμενα, τονίζοντας ότι μπορεί μεν οι εξελίξεις να οδηγούν προς αυτές τις κατευθύνσεις, αλλά η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα έθετε την ΕΕ και την ΕΚΤ σε πολύ δύσκολη κατάσταση, πυροδοτώντας μεγάλη κρίση σ' ολόκληρο τον ευρωπαϊκό οικονομικό τομέα, λόγω της τεράστιας έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο ελληνικό χρέος.