22 Ιουνίου 2011

Ισραήλ: Στελέχη της κυβέρνησης έλαβαν μέρος σε άσκηση ετοιμότητας για το ενδεχόμενο μαζικής πυραυλικής επίθεσης

Σε περιορισμένη σύνθεση συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή για την εθνική άμυνα του Ισραήλ (το αντίστοιχο ΚΥΣΕΑ) σε υπόγειο καταφύγιο σε τοποθεσία που δεν αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο μιας άσκησης ετοιμότητας σε πανεθνικό επίπεδο το σενάριο της οποίας περιλάμβανε απειλές για τη ζωή χιλιάδων πολιτών της χώρας.

Η τοποθεσία όπου έγινε η συνάντηση των κυβερνητικών αξιωματούχων θα λειτουργήσει σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης κατά του Ισραήλ.

Βουλευτές έλαβαν επίσης μέρος στις προσομοιώσεις της άσκησης σταματώντας τις εργασίες της ολομέλειας της Κνέσετ για 10 λεπτά και σπεύδοντας στο ειδικό καταφύγιο του κοινοβουλίου για περιπτώσεις πυραυλικής επίθεσης.

Στο πλαίσιο της άσκησης, που είχε την κωδική ονομασία Σημείο Καμπής 5, ακούστηκε μια σειρήνα της αεράμυνας το πρωί για να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά των πολιτών σε περίπτωση μαζικής πυραυλικής επίθεσης.

Οι σειρήνες πρόκειται να ηχήσουν και το απόγευμα ώστε οι οικογένειες να εξασκηθούν στους τρόπους αντίδρασής τους εάν σημειωθεί επίθεση ενώ βρίσκονται στα σπίτια τους.

Στην άσκηση συμμετέχουν οι ένοπλες δυνάμεις, η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, πολλές αυτοδιοικήσεις και σώματα της δημόσιας διοίκησης και οι υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών. Η διεξαγωγή της άρχισε την Κυριακή.

Το σενάριό της προβλέπει μια σειρά επιθέσεων με εκατοντάδες πυραύλους από τη Συρία, το Λίβανο, τη Λωρίδα της Γάζας και το Ιράν που θα πλήττουν καθημερινά μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ, ο οποίος παρακολούθησε μια άσκηση προσομοίωσης μιας επίθεσης με χημικά όπλα στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε ότι «η άσκηση αυτή είναι μόνο η αρχή».

«Δεν είναι η πρώτη άσκηση, δεν θα είναι η τελευταία και δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εκπαιδευόμαστε ώστε να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο στρατηγός Γκαντζ.