13 Ιουνίου 2011

Συμβουλίου της Ευρώπης και ΟΑΣΕ για την προεκλογική εκστρατεία και την εκλογική διαδικασία στην Τουρκία

Η προεκλογικη εκστρατεία και η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία, παρόλο που διεξήχθησαν με τάξη και επαγγελματικό τρόπο, πραγματοποιήθηκαν σ' ένα πολωμένο περιβάλλον, ενώ εντοπίσθηκαν δυσάρεστες περιπτώσεις στην ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων, επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους, οι 70 παρατηρητές του Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, που παρακολούθησαν όλη την προεκλογική και εκλογική διαδικασία στην Τουρκία.

Υπάρχουν ορισμένες διατάξεις της νομοθεσίας, που εξακολουθούν να περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Τουρκία αλλά και την ελευθερία του λόγου στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, τονίζεται στον απολογισμό των παρατηρητών, ενώ υπογραμμίζεται ότι το όριο του 10% που ισχύει στην Τουρκία για την είσοδο ενός πολιτικού κόμματος στη Βουλή, είναι ένα από τα υψηλότερα στην περιοχή του ΟΑΣΕ και εμποδίζει την αντιπροσωπευτικότητα στην βούληση των εκλογέων.

Οι παρατηρητές συμφωνούν ότι η προεκλογική εκστρατεία και οι σχετικές διαδικασίες ήταν καλά οργανωμένες και ότι η όλη εκλογική διαδικασία διεξήχθη με τάξη και επαγγελματικό τρόπο αν και, όπως διευκρινίζουν, υπήρξαν αρχικά προβλήματα, με την εγγραφή ορισμένων ανεξάρτητων υποψηφίων.

Σχετικά με τη δυνατότητα, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Τουρκία, να δίνεται δωρεάν χρόνος ομιλίας στα δημόσια τουρκικά ΜΜΕ και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι παρατηρητές σημειώνουν ότι, ανεξάρτητοι υποψήφιοι στερήθηκαν αυτής της δυνατότητας με το αιτιολογικό ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν μικρότερη προβολή και κάλυψη από τα κρατικά ΜΜΕ, ενώ, όπως υποστηρίζουν, επιπλέον χρόνος προβολής παραχωρήθηκε στο κυβερνών κόμμα, με βάση την αναλογία των ψήφων που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές.

Οι διεθνείς παρατηρητές εμμένουν στην διαπίστωση ότι η τουρκική κυβέρνηση και οι επιχειρηματικές ομάδες, στις οποίες έχει επιρροή, επέβαλαν ένα είδος αυτολογοκρισίας στους δημοσιογράφους.

Πάνω σ' αυτό, αναφέρεται ότι οι συνεχιζόμενες έρευνες εναντίον 50 κρατούμενων δημοσιογράφων, που υποτίθεται ότι συνδέονταν με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Κοπενγχάγης του 1990 και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέλος, στην ανακοίνωση τους οι διεθνείς παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ανάγκη να προωθηθεί, σε μεγάλο βαθμό, η συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας.

Στο προηγούμενο τουρκικό κοινοβούλιο, διευκρινίζουν, οι γυναίκες ανέρχονταν μόνο στο 9% του Σώματος ενώ, ανάλογα χαμηλή ήταν και η συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων.