01 Ιουνίου 2011

Ρεν: «Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να ζει πέρα από τις δυνατότητές της»

Περισσότερες περικοπές ζητάει ο Όλι Ρεν από την Ελλάδα, με αντάλλαγμα λύση για το χρέος στο πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», δηλαδή της εθελοντικής κατακράτησης ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες.

«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να ζει πέρα από τις δυνατότητές της», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πραγματική δοκιμασία αξιοπιστίας, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση.

Παρουσίασε ως παράδειγμα προς μίμηση το Βέλγιο, που προχώρησε στη μείωση του ελλείμματος από 8,4% του ΑΕΠ που ήταν το 1992, σε λιγότερο από 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 1997 και μπορεί να δείξει -όπως είπε- τί είναι «εφικτό και πραγματοποιήσιμο» όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όσον αφορά στην κρίση χρέους, σημείωσε πως οι Βρυξέλλες εξετάζουν "κατά πόσο είναι εφικτός ένας εθελοντικός αναπρογραμματισμός, ο οποίος δεν θα δημιουργήσει ένα πιστωτικό γεγονός".

Ο Όλι Ρεν σχολίασε παλαιότερη δήλωση του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, ότι ήρθε η σειρά των "αρχιτεκτόνων" να ακολουθήσουν τους "πυροσβέστες" που έκαναν τη δουλειά τους. «Δυστυχώς, πρέπει να συνεχίσουμε για αρκετό ακόμη χρόνο να σβήνουμε τη φωτιά», είπε.