17 Ιουνίου 2011

Για κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων κάνει λόγο ο Κεφαλογιάννης τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση μετατρέπει τους ανέργους σε ηθοποιούς!

http://www.tsantiri.gr/wp-content/media/2011/06/kefalogiannis-300x225.jpgΟ Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επισημαίνει πρός την Υπουργό Απασχόλησης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον μήνα Μάρτιο 2011 το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 811.340 άτομα, ποσοστό 16,2%. Από το σύνολο των ανέργων, το 65 % εξ αυτών γράφτηκαν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ τους τελευταίους 12 μήνες, ξεκάθαρο δείγμα της «επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής» που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα στον τομέα της καταπολέμησης της ανεργίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις «άκρως επιτυχημένες» προσπάθειές της. Μετά την πράσινη ανάπτυξη, που υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ο Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας (υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων για κακοδιαχείριση των κοινοτικών πόρων) ανακάλυψε νέα λύση για να βρουν δουλειά οι άνεργοι: Την κατάρτισή τους σε «δραματουργικές σπουδές υποκριτικής τέχνης»!! Δηλαδή να γίνουν ηθοποιοί.

Για το λόγο αυτό διαθέτει 3.500.000 € κοινοτικούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας, σε εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ώστε να καταρτιστούν οι άνεργοι στην υποκριτική, τον αυτοσχεδιασμό, την κίνηση και το χορό, την ορθοφωνία και αγωγή προφορικού λόγου, την ιστορία θεάτρου κλπ, έτσι ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας! Επί της ουσίας επιχορηγούνται με το ποσό αυτό δραματικές σχολές για να καταρτίσουν άνεργους ως ηθοποιούς.

Ερωτασθε από ποια έρευνα προκύπτει ότι το επάγγελμα του ηθοποιού σήμερα είναι δυναμικό και ότι πρέπει οι άνεργοι να κατευθυνθούν εκεί; Ποιο το ποσοστό ανεργίας των ηθοποιών σήμερα;

Από μια προσεκτική ανάγνωση της πρόσκλησης που απέστειλε ο Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας προκύπτουν πολλά και σοβαρά ζητήματα:

Στο εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και στο έγγραφο εξειδίκευσης προγραμματισμού, όπως αναγράφεται στο σημείο 17 στα «έχοντας υπόψη» δεν αναφέρεται πουθενά ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί «πράξη» συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης υψηλής εξειδίκευσης στις δραματουργικές τέχνες. Άρα η «πράξη» είναι μη επιλέξιμη, συνεπώς η υλοποίησή της δεν είναι σύννομη. Εντύπωση προκαλεί η πρωτοφανής βιασύνη για να αποσταλεί το διοικητικό έγγραφο της «πρόσκλησης». Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται πάλι στα «έχοντας υπόψη», ότι την Παρασκευή 20 Μαΐου έλαβαν χώρα ταυτόχρονα τρεις διαφορετικές διοικητικές πράξεις, συναφείς με την πράξη:

• Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» απέστειλε αίτημα εξαίρεσης από άρθρο εφαρμογής του ΕΣΔΕΚ,

• Η Ειδική Υπηρεσίας Συντονισμού & Παρακολούθησης Δράσεων ΕΚΤ απεδέχθη την εξαίρεσης από το άρθρο εφαρμογής του ΕΣΔΕΚ

• Ο Γραμματέας Θ. Τσέκος δημοσιοποίησε την ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Ερωτασθε πως είναι δυνατό να συμβεί αυτό;

Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί ότι ο προϋπολογισμός της πράξης κατανέμεται σε μόνο 3 από τους 54 νομούς της χώρας. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά σε πρόσκληση του ΕΠ ΑΝΑΔ, καθώς όλες οι προηγούμενες προσκλήσεις αφορούσαν το σύνολο της χώρας, γεγονός που δείχνει ότι η πρόσκληση είναι φωτογραφική για συγκεκριμένους «υμέτερους».

Ερωτάσθε:

1.Με τέτοιες ενέργειες (κατάρτιση υψηλής εξειδίκευσης στις δραματουργικές σπουδές υποκριτικής τέχνης για ανέργους) θα καταπολεμήσει το Υπουργείο Εργασίας την ανεργία, το ποσοστό της οποίας έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών;

2.Η ενέργεια αυτή αποτελεί η όχι κατασπατάληση και κακή διαχείριση κοινοτικών πόρων;

3.Είναι σύννομη η υλοποίηση μιας «πράξης» που δεν προβλέπεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και δεν αναφέρεται καν στο έγγραφο εξειδίκευσης προγραμματισμού;

4.Από που απορρέει η περίεργη σπουδή του κ. Γενικού Γραμματέα να προβεί στην ενέργεια τριών διαφορετικών διοικητικών πράξεων την ίδια ημέρα. Έχει ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο και είναι σύμφωνο με τι διατάξεις που ισχύουν?

5.Γιατί ο προϋπολογισμός της πράξης κατανέμεται σε μόνο 3 από τους 54 νομούς της χώρας;

6.Τι αφορά ακριβώς και για ποιο λόγο τίθεται το αίτημα εξαίρεσης από άρθρο εφαρμογής του ΕΣΔΕΚ;

7.Τι δυνατότητες διαθέτουν μη πιστοποιημένοι φορείς κατάρτισης (εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) να υλοποιήσουν προγράμματα κατάρτισης και ποιες διατάξεις το επιτρέπουν;