06 Ιουνίου 2011

Γερμανία-E.coli: ο επικεφαλής της φάρμας στην Κάτω Σαξονία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι προϊόντα επιχείρησης μπορεί να ευθύνονται για την μόλυνση

Ο επικεφαλής της γερμανικής φάρμας για την οποία διεξάγεται έρευνα για τη μόλυνση με το βακτήριο E.coli δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες φύτρα φασολιών που καλλιεργούνται στο αγρόκτημά του ευθύνονται για τη μόλυνση.

Ο Κλάους Βέρμπεκ, διευθυντής της φάρμας "Gaertnerhof Bienenbuttel" δήλωσε στη Neue Osnabrucker Zeitung ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν λιπάσματα στην παραγωγή των φύτρων και ότι δεν υπάρχουν ζώα στο αγρόκτημα παραγωγής βιολογικών προϊόντων.

"Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιον τρόπο μπορούν να συνδεθούν οι διαδικασίες που έχουμε εδώ και οι κατηγορίες...Τα φύτρα αναπτύσσονται μόνο από σπόρους και νερό, δεν χρησιμοποιείται καθόλου λίπασμα. Ούτε χρησιμοποιούνται ζωικά λιπάσματα σε άλλα τμήματα της φάρμας", δηλώνει.

Η φάρμα βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία, στην περιοχή του Ιλζεν, 70 χιλιόμετρα νότια του Αμβούργου και παράγει φύτρα οσπρίων και λαχανικών που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων, οι γερμανικές αρχές έκλεισαν τη φάρμα και συμβούλευσαν τους Γερμανούς να μην καταναλώνουν φύτρα φασολιών.

Ούτε ο Κλάους Βέρμπεκ, που είναι και ο ίδιος χορτοφάγος, ούτε κανείς άλλος από το αγρόκτημα δέχθηκαν να μιλήσουν σήμερα στους δημοσιογράφους που έχουν συγκεντρωθεί έξω από την αγροτική μονάδα . Δύο ένστολοι φύλακες ασφαλείας έχουν λάβει θέσεις στην είσοδο της φάρμας, που βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό εξοχικό τοπίο.

Μία γειτόνισσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι γνωρίζει καλά τον Κλάους Βέρμπεκ και ότι ασχολείται με τη βιολογική γεωργία εδώ και πολλά χρόνια.

"Πρόκειται για σοβαρούς, σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους που παράγουν εδώ και πολλά χρόνια βιολογικά προϊόντα...Εργάζονται εδώ και 30 χρόνια . Πρόκειται για προϊόντα υψηλής ποιότητας. Έχω φάει όλων των ειδών τα λαχανικά από εδώ -περιλαμβανομένων των φύτρων φασολιού- και είναι πολύ νόστιμα. Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι η πηγή της μόλυνσης είναι εδώ. Αυτή η υπόθεση μας έχει πολύ στενοχωρήσει, γείτονες και φίλους".

Ο υπουργός Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε χθες ότι έχουν προκύψει περαιτέρω στοιχεία που υποδεικνύουν την εν λόγω φάρμα ως πηγή ή μία από τις πηγές της μόλυνσης. Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι η φάρμα παρήγε φύτρα φασολιών, ραπανιών, ρόκας και τριφυλλιού. Τα προϊόντα αυτά είναι πολύ διαδεδομένα στη Γερμανία και χρησιμοποιούνται στις σαλάτες και στα σάντουιτς.

Οι αρχές συμβούλευαν εδώ και πολλές ημέρες τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις τομάτες τα αγγούρια και τα μαρούλια και σε κάποιο στάδιο αναφέρθηκε ότι τα αγγούρια ισπανικής προέλευσης μπορεί να είναι η πηγή της μόλυνσης.

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας της φάρμας στην Κάτω Σαξονία, γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους μήπως το εν λόγω αγρόκτημα δεν είναι η μοναδική εστία της μόλυνσης, ενώ ο Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε ότι είναι πιθανόν τα μολυσμένα προϊόντα να έχουν περάσει σε πολλά είδη διατροφής.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Ντάνιελ Μπαρ δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD: "Έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι η εταιρεία στην περιοχή Ιλζεν αποτελεί πηγή στης μόλυνσης, αλλά πρέπει να περιμένουμε επιβεβαίωση από τις εργαστηριακές έρευνες".

Σύμφωνα με γερμανούς αξιωματούχους, τα προϊόντα της φάρμας τροφοδότησαν εστιατόρια και κέντρα διάθεσης τροφίμων σε πέντε γερμανικά κρατίδια: το Αμβούργο, το Σλέσβιχ-Χόλστάιν, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την Εσση και την Κάτω Σαξονία.

Ο Αλεξάντερ Κέκουλε του Πανεπιστημίου Halle-Wittenberg δήλωσε ότι τα φύτρα ήταν εξαρχής οι κύριοι ύποπτοι και μπορούσαν να ελεγχθούν αμέσως. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα φύτρα χρησιμοποιούνται σε πλήθος προϊόντων διατροφής και μπορούν να αποτελούν πηγή μόλυνσης για μεγάλο διάστημα.