14 Ιουνίου 2011

Financial Times: Όρους για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα θέτει ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας

http://www.ikypros.com/assets/image/imageoriginal/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%BD-%CE%9A%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%81.gifΤη σημαντική επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές θέτει ως όρο για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ολλανδία ο υπουργός Οικονομικών της, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι ο κ. ντε Γιάγκερ έστειλε επιστολή στο ολλανδικό κοινοβούλιο, με την οποία θέτει επίσης ως όρο για οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, την επιτάχυνση των κινήσεων της Ελλάδας όσον αφορά στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Ο Ολλανδός υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει «το ταχύτερο δυνατό» πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. «Είναι κατά την άποψή μου σωστό να αναμένουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα κάνει μία ουσιαστική συμβολή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι αυτός που έχει τεράστιο συμφέρον από τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη», τόνισε στην επιστολή του.

Ο κ. ντε Γιάγκερ τάχθηκε με έμφαση εναντίον κάθε προσπάθειας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή μίας καθοδηγημένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Τόνισε ότι οι επιλογές αυτές θα είχαν συνέπειες αντίστοιχες με αυτές μίας άμεσης διακοπής της βοήθειας, προκαλώντας δυνητικά μία επιδρομή στο χρέος της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και ζημιές δεκάδων δισ. ευρώ για τους Ολλανδούς φορολογούμενους.