06 Ιουνίου 2011

Μανιάτης για τον αγωγό ITGI kaι την Ήπειρο

«Η Ήπειρος έχει παράδοση αιώνων στις τέχνες, τις επιστήμες και τα γράμματα και οι Ηπειρώτες για πάρα πολλά χρόνια ήταν οι οικονομικοί αιμοδότες του Ελληνισμού.

Σήμερα όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι η Ήπειρος είναι μια από τις πιο παραμελημένες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Με στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, η κυβέρνησή μας υλοποιεί έργα και δράσεις με στόχο η Ήπειρος να μπορεί να μπει σε φάση αναδημιουργίας.

Επιτρέψτε μου να ανακοινώσω σήμερα την πρωτοβουλία μας για προώθηση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης με στόχο την ίδρυση της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Μέσα από την εταιρία αυτή θα φθάσει το φυσικό αέριο σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, εντάξαμε για κατάθεση στην Βουλή ειδικό άρθρο στο πολυνομοσχέδιο «Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων» για την ίδρυση της ΕΠΑ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Ικανοποιούμε έτσι ένα δίκαιο, πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της Ηπείρου.

Η χρήση φυσικού αερίου στον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ίδρυση της ΕΠΑ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας στηρίζεται στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Ελλάδας - Ιταλίας (IGI). Έτσι, επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι ο αγωγός δεν θα έχει μόνο διέλευση από την περιοχή, αλλά θα είναι και αγωγός έλευσης του φυσικού αερίου στην Ήπειρο, σύμφωνα με το διαχρονικό πανηπειρωτικό αίτημα.

Ο αγωγός ITGI, είναι έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, που αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα και συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Είναι ένα έργο που στήριξαν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της χώρας και το προώθησαν για ένταξη στα έργα ευρωπαϊκής προτεραιότητας.

Είναι ένα έργο με πολύ υψηλό βαθμό ωριμότητας και με σαφές προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστικών του αγωγών. Όμως για την υλοποίησή του πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, Κυβέρνηση και τοπικές κοινωνίες.

Ο αγωγός αυτός σχεδιάζεται να προμηθεύει την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, με φυσικό αέριο από την Κασπία και με τον τρόπο αυτό, να καταστήσει τη χώρα μας διεθνή ενεργειακό κόμβο.

Θα ήθελα τέλος να αναφερθώ στις πρόσφατες εξελίξεις για το τμήμα του Υποθαλάσσιου Αγωγού “Ποσειδών”, που θα ενώνει τις ακτές της Θεσπρωτίας με την Ιταλία.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία μερίδας της τοπικής κοινωνίας για τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης και με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας, πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο, Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με την παρουσία βουλευτών από όλες τις παρατάξεις και τη συμμετοχή των φορέων της Ηπείρου.

Η πρόταση που προέκυψε από τη Συνεδρίαση, ήταν η διερεύνηση νέας χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης στην τοποθεσία “Φλωροβούνι”. Η θέση αυτή στο διάστημα που ακολούθησε, αξιολογήθηκε από εξειδικευμένες ομάδες επιστημόνων των μελετητών του έργου.

Με την πρόσφατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής, μπορώ να ανακοινώσω ότι η θέση Φλωροβούνι, που υποδείχθηκε από τους τοπικούς φορείς, πληρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και εκεί τελικά θα εγκατασταθεί ο σταθμός συμπίεσης.

Με τις παραπάνω ενέργειες μας, σε στενή συνεργασία με τους φορείς και εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, στηρίζουμε την περιφερειακή ανάπτυξη, διαμορφώνουμε ανταγωνιστικές συνθήκες λειτουργίας για τις επιχειρήσεις της Ηπείρου, μειώνουμε το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών και αναβαθμίζουμε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη».