09 Ιουνίου 2011

Γ. Μιχελάκης για non paper του ΓΑΠ στον Σαμαρά, τηλεδιάσκεψη eurogroup, επανεκκίνηση οικονομίας και δικογραφίες για πρώην υπουργούς στη Βουλή

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει non paper που έχει παραδώσει ο πρωθυπουργός στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχαν πριν από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "δεν υπάρχει καμία τέτοια επιστολή αλλά ένα non paper που έδωσε ο πρωθυπουργός στον κ. Σαμαρά" και το οποίο περιελάμβανε προτάσεις της ΝΔ που υλοποιούνται και άλλες που έχουν εξαγγελθεί ή μπορούν να εξετασθούν.

Σε ερώτηση αν ανταποκρίθηκε εγγράφως ο πρόεδρος της ΝΔ στον πρωθυπουργό επ' αυτού, ο κ. Μιχελάκης απάντησε αρνητικά, ενώ σε άλλη ερώτηση αν θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο αρχηγών ή θα συσταθεί κοινή επιτροπή των δύο κομμάτων, είπε ότι δεν απαντάει σε υποθετικά σενάρια.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Γ. Πεταλωτή ότι φταίει το "άσ΄το για αργότερα" και όχι ο υπουργός Οικονομικών για τη σημερινή κατάσταση, είπε ότι προφανώς "ο κ. Πεταλωτής είναι ο μόνος βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που το πιστεύει αυτό, αν πιστέψουμε όσα λένε βουλευτές και μέλη του πολιτικού του συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος".

Για τη σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι προϋπόθεση για την 5η δόση είναι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, ανέφερε: "Να τα βρουν με τον κ. Παπακωνσταντίνου που έχει πει άλλα. Να αποφασίσουν και να μας πουν".

Σχετικά με τη δήλωση της γαλλίδας υπουργού Κριστίν Λαγκάρντ να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα της Πορτογαλίας, είπε ότι "εμείς από το Ζάππειο 2 έχουμε ζητήσει αυτά που ήδη έχουν γίνει δεκτά για Πορτογαλία και Ιρλανδία και δεν γίνονται δεκτά μόνο για την Ελλάδα. Αυτό για να ξεκαθαρίσουμε απολύτως τη σχέση Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας".

Επιπλέον ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης με Πορτογαλία και Ιρλανδία, μίλησε για τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο της Πορτογαλίας για τις συντάξεις, τις μεταρρυθμίσεις, για νέες θέσεις εργασίας, για αναπτυξιακά μέτρα και για τη μείωση εργοδοτικών εισφορών.

Επεσήμανε δε ότι στην Πορτογαλία το μνημόνιο το συζήτησαν μεταξύ τους οι πολιτικές δυνάμεις μετά την πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης ενώ σε εμάς "η κυβέρνηση το έφερε σαν τετελεσμένο γεγονός χωρίς να το έχει διαπραγματευτεί και να το έχουν διαβάσει οι περισσότεροι υπουργοί".

Επέμεινε ότι το μνημόνιο της Ελλάδας που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο αποδεδειγμένα έχει αποτύχει, "βουλιάζει την οικονομία στην ύφεση και οδηγεί σε νέα σκληρότερα μέτρα που οδηγούν σε νέα μεγαλύτερη ύφεση". Ο κ. Μιχελάκης αναγνώρισε μάλιστα ότι τα άλλα δύο μνημόνια έχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Αναφερόμενος στη δήλωση Γιούνκερ μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του eurogroup, επικαλέστηκε δηλώσεις του Α. Σαμαρά ότι η ΝΔ συμφωνεί με τους βασικούς στόχους του προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους αλλά ζητά να αλλάξει μέσα από επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου η εφαρμοζόμενη πολιτική ακριβώς για να επιτευχθούν οι στόχοι.

"Συμφωνούμε στους στόχους σε βασικές παραμέτρους, δεν συμφωνούμε όμως στην συνέχιση της ίδιας αποδεδειγμένα λαθεμένης συνταγής. Ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση για επανεκκίνηση της οικονομίας", συμπλήρωσε.

Για την έκθεση της τρόικας και την αναφορά της ότι οι προτάσεις της ΝΔ για τα φορολογικά δεν είναι ρεαλιστικές, παρατήρησε ότι "η τρόικα ζητά αποτελέσματα άμεσα".

Πράγματι, είπε, η πρόταση της ΝΔ χρειάζεται διάστημα μηνών για να αποδώσει και σημείωσε ότι καμία πρόταση για καμία χώρα δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα.

"Η πρότασή μας όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την οποία μπορούν να υπάρξουν αυξημένα έσοδα. Δεν θα έχουμε άμεσα αλλά μεσοπρόθεσμα σημαντικά αποτελέσματα", τόνισε αναφέροντας ότι οι πρόσθετοι φόροι βαθαίνουν την ύφεση, περιορίζουν τη φορολογητέα ύλη και οδηγούν σε αδιέξοδο.

Παράλληλα έκανε λόγο για παραπληροφόρηση της τρόικας χωρίς να αναφέρει από ποιους επικαλούμενος ερώτηση στον Αντώνη Σαμαρά από ξένο ηγέτη αν η ΝΔ είναι κατά των αποκρατικοποιήσεων. "Πράγματι υπήρξε σκόπιμη παραπληροφόρηση για τις θέσεις της ΝΔ. Δεν γνωρίζω από ποιους", είπε συγκεκριμένα.

Σε ότι αφορά τις επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών στην ΕΕ για συναίνεση στην Ελλάδα, είπε ότι σε καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν τίθεται η συναίνεση ως προϋπόθεση. "Δεν θεωρούμε ότι ο αγώνας είναι χαμένος. Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε να πείσουμε τους πάντες για τις θέσεις μας", είπε.

"Είναι γνωστό ότι από την επόμενη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε επιχείρηση συκοφάντηση υπουργών της ΝΔ", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, με αφορμή υποθέσεις του Τραμ και του ΕΟΤ επί κυβέρνησης Καραμανλή που διαβιβάστηκαν στη Βουλή.

Αναφερόμενος στις προτάσεις που διατύπωσε με επιστολή προς όλους του βουλευτές ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι έχει συσταθεί επιτροπή υπό τον κ. Αβραμόπουλο για συνταγματικές αλλαγές. "Εκεί έχουν κατατεθεί πολλές προτάσεις. Πολλά από αυτά που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης έχουν ξανατεθεί", σημείωσε αναφέροντας το παράδειγμα της μείωσης του αριθμού των βουλευτών. Ωστόσο δεν απάντησε αν ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και σε αυτή την επιτροπή τις εν λόγω προτάσεις του.