19 Ιουνίου 2011

Ιαπωνία. Η Tepco θα ανοίξει μια δίοδο για την είσοδο ομάδων τεχνικών στο αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα

Η Tokyo Electric Power (Tepco) ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το βράδυ μια δίοδο σε ένα δεύτερο αντιδραστήρα του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα προκειμένου να στείλει για πρώτη φορά ομάδες τεχνικών επί τόπου.

Στις αρχές Μαΐου, εργαζόμενοι εισήλθαν για πρώτη φορά στο κτίριο ενός αντιδραστήρα, του υπ΄αριθμόν 1.

Ο μεγέθους 9 βαθμών σεισμός και το γιγάντιο τσουνάμι, που κατέστρεψαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία, προκάλεσαν το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα μετά το Τσερνόμπιλ, πριν από 25 χρόνια. Οι αντιδραστήρες 1, 2, 3, και 4 από τους συνολικά έξι αντιδραστήρες του σταθμού υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ο Γιουνίτσι Ματσουμότο, αξιωματούχος της Tepco, διευκρίνισε πως η δίοδος στον αντιδραστήρα 2 θα ανοίξει σιγά από το βράδυ της Κυριακής (απόψε) "προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν μπορεί να διαφύγει οποιαδήποτε ποσότητα σκόνης ενδεχομένως βρίσκεται μέσα στο κτίριο".

"Πιστεύουμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον", είπε. Το ποσοστό υγρασίας αναμένεται τότε να μειωθεί στο εσωτερικό. Οι τεχνικοί θα εισέλθουν στο εσωτερικό προκειμένου να επαληθεύσουν τις ενδείξεις των οργάνων μέτρησης που βρίσκονται στο εσωτερικό και στη συνέχεια να ρίψουν άζωτο στον αντιδραστήρα ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο έκρηξης.

Υπάλληλοι ντυμένοι με προστατευτικές φόρμες εργασίας εισήλθαν για λίγο στις 18 Μαΐου στο κτίριο ενός κατεστραμμένου αντιδραστήρα του σταθμού της Φουκουσίμα προκειμένου να μετρήσουν το ποσοστό ραδιενέργειας και να εκτιμήσουν το ύψος των ζημιών.

Η πρώτη αυτή είσοδος μετά το δυστύχημα στο κτίριο του αντιδραστήρα νούμερο 2 εγγράφεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για σταθεροποίηση της θερμοκρασίας των αντιδραστήρων από τώρα έως τον Ιανουάριο.

Τέσσερις υπάλληλοι έμειναν 14 λεπτά στο κτίριο, εφοδιασμένοι με προστατευτικές φόρμες εργασίας και φιάλες οξυγόνου.

Δύο τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ εισήλθαν στο χώρο του αντιδραστήρα νούμερο 2 τον Απρίλιο, όμως το ποσοστό υγρασίας τους εμπόδισε να μετρήσουν τη ραδιενέργεια.

Το εργοστάσιο απορρύπανσης ραδιενεργού ύδατος που κατασκευάστηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σταμάτησε λίγες ώρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του λόγω του πολύ αυξημένου επιπέδου ραδιενέργειας, ανακοίνωσε χθες η εταιρία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό.

Τμήματα του συστήματος που απορροφά το ραδιενεργό καίσιο θα πρέπει να αλλάξουν πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο λόγω του πολύ αυξημένου επιπέδου ραδιενέργειας.