12 Ιουλίου 2011

Τα εισοδήματα 1.700 μεγαλόσχημων επιχειρηματιών ετοιμάζεται να ξεσκονίσει η Εφορία

Κατασκευαστές ακινήτων, εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγαλοδικηγόροι, αρχιτέκτονες, αλλά και ένας Υπουργός με εμπειρία σε οικονομικά και φορολογικά θέματα βρίσκονται στη λίστα με την «αφρόκρεμα» των επιχειρηματιών που ετοιμάζεται να επισκεφθεί η Εφορία.

Πρόκειται για 1.700 φορολογούμενους, τους οποίους στο υπουργείου Οικονομικών τους έχουν στοχοποιήσει ως «φοροφυγάδες», επειδή απέφυγαν να δηλώσουν τα εισοδήματα από τις αγοραπωλησίες των ακινήτων που απέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η «λίστα» με τα προηγούμενα φυσικά πρόσωπα, η οποία βρίσκεται στην διάθεση του «bankingnews» έχει ήδη μοιρασθεί σε 32 συνεργεία ελέγχου, όπου ένα δυναμικό 96 συνολικά ελεγκτών θα ξεσκονίσει κάθε μία υπόθεση ξεχωριστά.
Η εντολή που έχουν πάρει οι «ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξακριβώσουν τους λόγους για τους οποίους οι προηγούμενοι υπόχρεοι δεν δήλωσαν την δαπάνη κτήσης ή αγοράς αυτών ακινήτων.
Να σημειωθεί ότι η απόκρυψη εισοδήματος από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων ( σ.σ. που σύμφωνα με το νόμο 2238/1994 αποτελεί εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις) συνιστά φορολογικό αδίκημα.
Δροσιά, Πολιτεία, Κεφαλάρι, Κηφισιά, Εκάλη, Κολωνάκι, Ψυχικό, Γλυφάδα, Βάρκιζα, και Σαντορίνη, Κρήτη, Ύδρα, Σπέτσες, Μύκονο από τα νησιά αποτελούν σύμφωνα με πληροφορίες μερικές από τις περιοχές στις οποίες θα δράσουν οι «κομάντο» της Εφορίας.
Τα συνεργεία των εφοριακών θα τσεκάρουν ποιοι μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες αγόρασαν σπίτια και οικόπεδα σε αυτές τις περιοχές και δεν τα εμφάνισαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Αξιόπιστες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών μεταδίδουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη ανάψει το «πράσινο φως» για τον έλεγχο αυτών των περιπτώσεων, αφού όπως λέγεται ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός με την ανάληψη των καθηκόντων του.
Τον έλεγχο των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας 1.750 προσώπων προβλέπει το πρώτο Μνημόνιο ενώ ειδική αναφορά για το θέμα είχε κάνει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με την παρουσίαση του Εθνικού σχεδίου κατά της Φοροδιαφυγής ( 2011-2013).
Με το εν λόγω σχέδιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην Τρόικα για έσοδα 11,8 δις. ευρώ έως το 2013 από τον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής που αγγίζει το 37% του ΑΕΠ.
Βέβαια αυτό που αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό είναι αν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα δοθούν και στην δημοσιότητα, καθώς αυτή αγγίζει μία ευαίσθητη μερίδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στη λίστα βρίσκονται τρανταχτά ονόματα από τον χώρο των κατασκευών, της βιομηχανίας και του εμπορίου.
Στοιχείο όμως το οποίο σοκάρει είναι ότι στον κατάλογο με τους φορολογούμενους που θα ελεγχθούν περιλαμβάνεται και ένας υπουργός με εμπειρία σε οικονομικά και φορολογικά θέματα της φορολογικής νομοθεσίας.
Τα 1.700 φυσικά πρόσωπα εκτός από τις χρηματικές κυρώσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν, όπως φόροι, προσαυξήσεις και πρόστιμα, θα βρεθούν και ενώπιον της Δικαιοσύνης αφού ο τελευταίος φορολογικός νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης για όσους κρύβουν εισοδήματα και περιουσίες.

Υποσημείωση

Στα ονόματα που θα επισκεφθεί η εφορία συμπεριλαμβάνονται από τα πλέον γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν...ακόμη και ιδιοκτήτες εισηγμένων εταιριών, πολύ γνωστοί εφοπλιστές καθώς και υπουργός....
Το www.bankingnews.gr παρ΄ ότι έχει στην κατοχή του την λίστα με αυτά τα ονόματα για προφανούς λόγους δεν τα δημοσιοποιεί.

Νέος διαγωνισμός για την πρόσληψη Συμβούλου - ιδιώτη για την φοροδιαφυγή από το Υπουργείο Οικονομικών

Εντωμεταξύ, σε νέο ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου για την φοροδιαφυγής και προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε χθες στο διαδίκτυο η δαπάνη για την πρόσληψη του Συμβούλου ανέρχεται σε 2,552 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί το έργο του ιδιώτη-«συμβούλου» είναι :
-Εφαρμογή φορολογικής μεταρρύθμισης, με την κατάρτιση ειδικού προγράμματος δράσης για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στη νέα φορολογική νομοθεσία.
-Είσπραξη οφειλών. Ο ιδιώτης «σύμβουλος» θα πρέπει:
- Να πραγματοποιήσει έρευνα για τον εντοπισμό «καλών πρακτικών» (best practices) διεθνώς στην είσπραξη οφειλών,
- Να συντονίσει όλες τις ενέργειες για την αύξηση της είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών δίνοντας προτεραιότητα στα μεγαλύτερα χρέη και σε αυτά που μπορούν να αμφισβητηθούν και κατά συνέπεια να χαθούν για το δημόσιο, επιδιώκοντας συνεργασία με τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης για την είσπραξη εισφορών, συστήνοντας Επιτροπή Διακανονισμών και τροποποιώντας το νομικό πλαίσιο των διαδικασιών είσπραξης οφειλών.
-Μεγάλοι φορολογούμενοι. Ο ιδιώτης σύμβουλος καλείται να εξετάσει πώς γίνεται σε διεθνές επίπεδο η διαχείριση των μεγάλων φορολογουμένων, και να υποβάλλει προτάσεις για τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του «μεγάλου φορολογούμενου», για την αναδιοργάνωση του προσωπικού των φορολογικών αρχών και τον εκσυγχρονισμό του ελεγκτικού μηχανισμού.
-Μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα. Πρωταρχικός στόχος είναι η εκπόνηση μεθοδολογίας για τον εντοπισμό σημαντικών υποθέσεων (υψηλού κινδύνου) και τη διενέργεια ελέγχων σε φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα. Παράλληλα, ο ιδιώτης σύμβουλος θα πρέπει να προσδιορίσει συγκεκριμένους δείκτες που θα «ελέγχουν» την υλοποίηση των μέτρων, τα οποία αφορούν τη μεγάλη περιουσία και τα υψηλά εισοδήματα, ενώ όταν καταγράφονται αποκλίσεις οφείλει να εισηγείται στη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διορθωτικά μέτρα.
-Απόδοση παρακρατούμενων φόρων και φορολογική συμμόρφωση. Ο ιδιώτης σύμβουλος θα πρέπει να αποτυπώσει σε ειδική μελέτη τις βέλτιστες πρακτικές για τη συμμόρφωση των φορολογουμένων με τις υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων.
Η προθεσμία για την υποβολή διευκρινίσεων επί των όρων της διακήρυξης λήγει στις 22 Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή και αποσφράγιση των προσφορών ορίζεται η 6η Σεπτεμβρίου, ενώ το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 15 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr