21 Ιουλίου 2011

ΗΠΑ: Εκδήλωση για την 37χρονη επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Διαμαρτυρία της Κύπρου στον ΟΗΕ για δηλώσεις Ερντογάν

Ομογενειακοί φορείς διοργάνωσαν εκδήλωση σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο οίκημα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης στην Αστόρια, στέλνοντας το μήνυμα ότι μετά από 37 χρόνια το "Δεν ξεχνώ" παραμένει ακόμη ζωντανό, όσο συνεχίζεται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου η παράνομη τουρκική κατοχή.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι Ελληνοαμερικανίδες πολιτειακές βουλευτές Αραβέλλα Σιμωτά και Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο πρόξενος της Ελλάδας Ευάγγελος Κυριακόπουλος, η γενική πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κούλα Σοφιανού, οι πρόεδροι της ΠΣΕΚΑ και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ και Πίτερ Παπανικολάου αντίστοιχα και άλλα στελέχη ελληνοαμερικανικών οργανισμών αναφέρθηκαν στην προβολή του Κυπριακού, επισημαίνοντας την ανάγκη για περαιτέρω οργάνωση και συντονισμό της Ομογένειας ενόψει της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Την ευθύνη πραγματοποίησης της εκδήλωσης είχε ο Πολιτιστικός Όμιλος «Cypreco», η πρόεδρος του οποίου, Έλενα Μαρουλλέτη, παρουσίασε και επιμελήθηκε ένα συγκινητικό και αντιπροσωπευτικό ντοκιμαντέρ, αποτυπώνοντας το "διαρκές δράμα", αλλά συνάμα και την "ακατανίκητη θέληση" για δικαιοσύνη και λευτεριά στην Κύπρο. Ο ποιητής Πόλυς Κυριάκου μετέφερε το σφυγμό του ημικατεχόμενου νησιού μέσα από τα γραφτά του κυπριώτικου κόσμου.

Εν τω μεταξύ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, προέβη σε διαβήματα προς τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στο κατεχόμενο μέρος του νησιού.

Ο Κύπριος πρέσβης τόνισε ότι οι "προκλητικές τοποθετήσεις" του Τούρκου πρωθυπουργού "ανατρέπουν τη συμφωνημένη βάση" των συνομιλιών και "δεν συνάδουν" με το περιεχόμενο της δήλωσης του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού μετά την κοινή συνάντηση που είχε στη Γενεύη, με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Έρογλου.