21 Ιουλίου 2011

ΕΕ: Η ευρωζώνη εξετάζει επιμήκυνση κατά 7,5 ως 15 έτη του χρέους και μείωση του επιτοκίου από 4,5% σε 3,5% για την Ελλάδα

Η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να επιμηκύνει κατά επτάμιση ως δεκαπέντε χρόνια "το ελάχιστο" τη διάρκεια των δανείων της σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και να μειώσει το επιτόκιο που τους ζητεί από 4,5% σε 3,5%, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της τελικής διακήρυξης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η προβλεπόμενη επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων αυτών είναι "από 15 χρόνια το ελάχιστο και μπορεί να φτάσει έως και τα 30 χρόνια", δήλωσε άλλος διπλωμάτης.

Δεν πρόκειται για έκπληξη, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα μέτρα αυτά είχαν ήδη αποφασιστεί κατ' αρχήν στις 11 Ιουλίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά απέμενε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες.

Το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα περιλαμβάνει, εκτός από την ελάφρυνση αυτών των όρων, νέα δάνεια από την πλευρά της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 71 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αλλά και μια συμβολή των ιδιωτών πιστωτών της χώρας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά ταμεία.

Τρεις επιλογές προτείνονται στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας της συνόδου κορυφής: μια επαναγορά των ομολόγων τους, μια ανταλλαγή των τίτλων τους έναντι ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, που θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 30 χρόνια, ή ένα roll-over αυτών των τίτλων, δηλαδή επαναγορά από τις τράπεζες των ελληνικών ομολόγων που ήδη διαθέτουν κατά τη λήξη τους.