31 Ιουλίου 2011

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το χρέος των ΗΠΑ

Σε δοκιμαστική ψηφοφορία τίθεται το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ. «Πεπεισμένοι» και αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία οι Ρεπουμπλικάνοι, δίιστανται οι απόψεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Στις 13:00 το μεσημέρι, τοπική ώρα Η.Π.Α. (20:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας) θα τεθεί δοκιμαστικά σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, σύμφωνα με δήλωση κορυφαίου στελέχους του κόμματος.

«Η αναβολή στην ψηφοφορία οφείλεται στην πρόθεσή μας να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση και να αυξηθούν οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία. Η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο και την κυβέρνηση του προέδρου των Η.Π.Α., Barack Obama, συνεχίζονται, ωστόσο πρέπει να διανυθεί ακόμα κάποια απόσταση προτού υπάρξει συμφωνία», υπογράμμισε ο Harry Reid, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι στην αμερικανική Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι έπειτα από μια εβδομάδα αδιεξόδου βρίσκονται πλέον σε σοβαρές συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και την αποφυγή της επαπειλούμενης κήρυξης στάσης πληρωμών.

«Έχουμε πλέον ένα επίπεδο σοβαρότητας με τους σωστούς ανθρώπους στο τραπέζι», δήλωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί δήλωσαν «πεπεισμένοι» για την επίτευξη συμφωνίας για την αποφυγή της στάσης πληρωμών.

«Ο γερουσιαστής Μακόνελ και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με το Λευκό Οίκο», είπε ο Μπένερ ενώ απέμεναν μόλις τρεις ημέρες πριν από την 2α Αυγούστου, την ημερομηνία ως την οποία επαρκούν τα κεφάλαια που δανείζεται το ομοσπονδιακό κράτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Διαφορετικές εκτιμήσεις από τους Δημοκρατικούς

Ο δεύτερος τη τάξει στην ομάδα των Δημοκρατικών στη Γερουσία δήλωσε ότι είναι πλέον πιο αισιόδοξος σχετικά με τις πιθανότητες να υπάρξει τελικά συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, παρότι χρειάζεται να επιλυθούν πολλά προβλήματα που εκκρεμούν.

«Απέχουμε ακόμα πολύ από οποιοδήποτε είδος συμφωνίας, αλλά υπάρχει ασφαλώς ένα πιο θετικό αίσθημα για την επίτευξη μιας συμφωνίας απόψε από ό,τι ένοιωθα εδώ και καιρό», είπε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντέρμπιν στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς εάν οι συντάξεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ο Ντέρμπιν απάντησε «νομίζω ότι αυτές οι πληροφορίες είναι μερικές και ανακριβείς».

Από την άλλη, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, παρά τα όσα μπορεί να λένε Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες.

«Είναι δίκαιο να ειπωθεί ότι η συμμετοχή τους (στις διαπραγματεύσεις) δεν είναι ουσιαστική», δήλωσε ο Ριντ στη Γερουσία λίγο αφότου επέστρεψε στο σώμα αυτό του Κογκρέσου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες εξακολουθούν να αρνούνται να διαπραγματευθούν με καλή πίστη», πρόσθεσε ο Ριντ.

Απόρριψη του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ απορρίφθηκε το Σάββατο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Με 173 ψήφους υπέρ και 246 κατά, το νομοσχέδιο που είχε προωθήσει ο επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των βουλευτών που απαιτούνταν.

Η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών είχαν νωρίτερα υπογράψει μία επιστολή με την οποία δήλωναν ότι δεν θα ψηφίσουν την πρόταση των Δημοκρατικών για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ.