22 Ιουλίου 2011

Με αλλαγές κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Με αλλαγές στο παρά πέντε, κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο προβλέπει κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια που δεν θα έχουν ορίσει έως και τις 15 Ιανουαρίου 2012, το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος.

Από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις του νομοσχεδίου, είναι αυτή που αφορά στο Συμβούλιο του Ιδρύματος, το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης διαμάχης ανάμεσα στο υπουργείο και τους πρυτάνεις.
  • Βάσει του νέου νομοσχεδίου, η επιλογή των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων, θα γίνεται με αυξημένη πλειοψηφία των εσωτερικών μελών. Για την επιλογή του πρύτανη και των κοσμητόρων, απαιτείται πλειοψηφία 2/3.
  • Αλλάζει και το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014: αυτό σημαίνει ότι θα πάψει να ισχύει το σημερινό σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων και η εισαγωγή των νέων φοιτητών θα γίνεται έως το 2014 σε τμήματα, όπως ισχύει και σήμερα. Ωστόσο, θα υπάρχει κοινό πρόγραμμα σπουδών στα τμήματα της ίδιας σχολής για το πρώτο έτος και δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ τμημάτων.
  • Το σημαντικότερο όλων είναι πως ΔΕΝ θα υπάρχουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές, ενώ αυτό που διευκρινίζεται είναι ότι η δυνατότητα χορήγησης 3 ετών πτυχίων, υπάρχει μόνο για όσα πανεπιστήμια το επιθυμούν χωρίς να είναι δεσμευτική.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο νόμος αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ωστόσο οι αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν άμεσα από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο του 2011.

Έως τις 15 Ιανουαρίου 2012 το κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει ορίσει το νέο Συμβούλιο Ιδρύματος.

Έως την 1η Σεπτεμβρίου 2012, θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί Σύγκλητοι, θα πρέπει να έχουν επιλεγεί πρυτάνεις και κοσμήτορες, ώστε να ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του.

star.gr