31 Ιουλίου 2011

ΗΠΑ: Πληροφορίες για κατ’ αρχήν συμφωνία για το χρέος

Το αμερικανικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι η συμφωνία προβλέπει αύξηση του ορίου δανεισμού που θα καλύπτει και το 2012, περικοπές δαπανών πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας και σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει δεύτερο πακέτο περικοπών, επίσης άνω του 1 τρισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το ABC τα μέλη του Κογκρέσου αναμένεται να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Η σημερινή ημέρα θα αποδειχτεί "κρίσιμη" για την εξεύρεση μιας λύσης που θα επιτρέψει σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να συμφωνήσουν για την αύξηση του ορίου του χρέους, υποστήριξε ένας εκ των συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. "Πρέπει να βρούμε μια λύση".

Στις 13:00 το μεσημέρι, τοπική ώρα Η.Π.Α. (20:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας) θα τεθεί δοκιμαστικά σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, σύμφωνα με δήλωση, κορυφαίου στελέχους του κόμματος.

«Η αναβολή στην ψηφοφορία οφείλεται στην πρόθεσή μας να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση και να αυξηθούν οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία. Η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο και την κυβέρνηση του προέδρου των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζονται, ωστόσο πρέπει να διανυθεί ακόμα κάποια απόσταση προτού υπάρξει συμφωνία», υπογράμμισε ο Χάρι Ριντ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι στην αμερικανική Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι έπειτα από μια εβδομάδα αδιεξόδου βρίσκονται πλέον σε σοβαρές συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και την αποφυγή της επαπειλούμενης κήρυξης στάσης πληρωμών.